Foto: srbija.gov.rs

Otvoren novoizgrađeni objekat Vatrogasno-spasilačke jedinice Beograd na vodi

Vesti Autor: M.S. | 13:14 Sreda, 29 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas otvaranju novoizgrađenog objekta Vatrogasno-spasilačke jedinice Beograd na vodi, koja će pokrivati delove opština Novi Beograd, Stari grad, Savski venac, do Čukaričke padine.

Dačić je ukazao na to da od momenta kada dežurna služba dobije poziv i obaveštenje da je došlo do požara ili nekog akcidenta gde je potrebna reakcija Sektora, praktično postoji obaveza da u roku od jednog minuta vozilo krene na teren.

Da bismo imali tako spremne jedinice važno je da one budu obučene i dobro opremljene, podvukao je on i poručio da će država u narednom periodu, zajedno sa Gradom, osigurati adekvatne uslove kako bi Sektor za vanredne situacije mogao da reaguje na sve izazove.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da je od početka godine do sada bilo 15.000 intervencija Sektora za vanredne situacije, i dodao da su zbog klimatskih promena aktivnosti ovog sektora sve važnije u savremenom svetu, zbog čega vatrogasno-spasilačke jedinice moraju da imaju i adekvatno mesto.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ukazao je na to da je ovo prva vatrogasno-spasilačka jedinica u Beogradu na vodi, površine oko 500 metara kvadratnih i tri garažna mesta, gde će od danas raditi 41 vatrogasac-spasilac.

Ova jedinica će pokrivati i delove Starog grada, Savskog venca, Novog Beograda do Čukaričke padine, ponovio je on i naglasio da je ovakva stanica veoma značajna za podizanje bezbednosti građana Beograda.

Otvaranju su prisustvovali i potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević, kao i predstavnici Grada.