Foto: srbija.gov.rs

Počeli radovi na sanaciji subotičke deponije „Aleksandrovačka bara“

Vesti Autor: M.S. | 14:45 Utorak, 10 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Subotici početak radova na sanaciji nesanitarne deponije „Aleksandrovačka bara“, na kojoj se decenijama nepravilno odlagao otpad.

Vujović, koja je obišla početak radova sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem, istakla je tom prilikom da su počeli radovi na prvoj fazi sanacije deponije, koja se prostire na više od 30 hektara i na kojoj se godišnje odloži više od 50.000 tona otpada.

Prema njenim rečima, na mestu deponije, nakon kompletnog završetka projekta, biće zelena oaza umesto otpada.

Ona je podsetila na to da su na problem ove deponije ukazivali građani, s obzirom na to da se ona nalazi u neposrednoj blizini prvih kuća i stanova i na oko 500 metara od jezera Palić.

Prednost Subotice, kako je objasnila, jeste u tome što ima alternativnu sanitarnu lokaciju za odlaganje otpada – Regionalnu deponiju Subotica, gde se otpad odlaže po savremenim standardima.

Zatvaranjem i sanacijom „Aleksandrovačke bare“ uticaćemo i na promenu loših navika pojedinih preduzeća i nesavesnih pojedinaca koji, bez obzira na to što imaju mogućnost da svoj otpad pravilno odlože na Regionalnoj deponiji, i dalje ga dovoze na ovu lokaciju, ukazala je Vujović.

Ona je napomenula da je, zahvaljujući Regionalnoj deponiji Subotica, koja je izgrađena kroz IPA projekat i podršku Ministarstva zaštite životne sredine, odlaganje otpada po savremenim standardima obezbeđeno i za opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka, Kanjiža i Novi Kneževac.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je u Subotici u toku uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima, i ujedno iskazala zahvalnost svim građanima koji u tome učestvuju.

Takođe, kako je dodala, u Regionalnom centru radi se sekundarna selekcija, odnosno dalje odvajanje otpada koji može da se reciklira i ponovo upotrebi, kao i kompostiranje zelenog otpada i mulja.

Prema njenim rečima, ova praksa je potpuno u skladu sa principima cirkularne ekonomije koja je jedan od važnih stubova Zelene agende, kojoj smo potpuno posvećeni.

Vujović je dodala i da su, uz podršku resornog ministarstva, u Subotici realizovani i projekti čišćenja sedam divljih deponija, a zasađeno je i približno 6.000 novih sadnica.