Foto: srbija.gov.rs

Podići svest o značaju rodne ravnopravnosti u društvu

Vesti Autor: M.S. | 15:40 Ponedeljak, 19 02 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov učestvovao je danas u Novom Sadu u nastavku kampanje „Unapredi rodnu ravnopravnost”, koju ovo ministarstvo sprovodi u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ), u okviru projekta „Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji”.

Žigmanov je tom prilikom izrazio zadovoljstvo time što se kampanja posle Užica nastavlja u Novom Sadu, gradu koji je u prethodnim godinama učinio značajne korake na polju unapređenja rodne ravnopravnosti i realizovao brojne projekte.

On je dodao da se kampanja sprovodi sa ciljem da se u javnosti podigne svest o važnosti rodne ravnopravnosti u našem društvu.

Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, svi organi javne vlasti, poslodavci koji zapošljavaju više od 50 radnika, sindikati, političke stranke i tela za rodnu ravnopravnost obavezni su da resornom ministarstvu dostave godišnji izveštaj o rodnoj ravnopravnosti, podsetio je ministar.

Međutim, kako je rekao, većina organa javne vlasti i preduzetnika, političkih organizacija i sindikalnih organizacija tokom 2021. i 2022. godine nije ispunila svoje zakonske obaveze i nije dostavila svoje izveštaje o ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

Prema njegovim rečima, to je razlog zbog kojeg Ministarstvo smatra da je od izuzetne važnosti sprovesti široku kampanju radi informisanja javnosti i svih nadležnih subjekata o obavezama koje proističu iz primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Žigmanov je predstavio i obaveze koje navedeni akteri treba da ispune, podzakonska akta kojima se bliže određuje način izveštavanja, kao i smernice za primenu pomenutog zakona.

On je naglasio da je postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava i predstavlja princip jednakih mogućnosti za muškarce i žene u ostvarivanju ljudskih prava u svim sferama društvenog i privatnog života.

U uvodnom delu govorili su i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i vođa tima za projekat „Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji” Mihael Engel.

Kampanja „Unapredi rodnu ravnopravnost” započela je 5. februara u Užicu, a info-sesije će biti realizovane i u Kragujevcu, Nišu i Beogradu.