Foto: ig/vladimir_orlic

PODRŠKA Gruzije Srbiji u vezi s Kosovom neće se menjati

Vesti Autor: K.C. | 13:52 Ponedeljak, 20 03 2023 Foto: ig/vladimir_orlic

U Tbilisiju se danas predsednik Skupštine Srbije, Vladimir Orlić sastao sa predsednikom Vlade Gruzije Iraklijem Garibašvilijem koji mu je preneo da je stav njegove zemlje o pitanju Kosova poznat, da se neće menjati i da Gruzija daje punu podršku Srbiji. 

Orlić je sa Garibašvilijem razgovarao o bilateralnim odnosima, intenziviranju ukupne saradnje i evropskim integracijama, navodi se u saopštenju.

Predsednik Skupštine Srbije koji je u zvaničnoj poseti Gruziji poručio je da ta zemlja može da računa na podršku Srbije po pitanju evropskiih integracija.

On je ukazao na napredak Srbije u "praktično svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava, kao i na usvajanje seta novih pravosudnih zakona, kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine".

Orlić je naveo da je pitanje evropskih integracija Srbije teško opterećeno dijalogom Beograda i Prištine.

Sastanku su prisustvovale i potpredsednica Skupštine Srbije i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom Dubravka Filipovski.

Prethodno su Orlić i predsednik Parlamenta Gruzije, Šalva Papuašvili, istakli u zajedničkom saopštenju obostranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu kao i pridruživanju te dve zemlje Evropskoj Uniji.

Sagovornici su potvrdili čvrstu opredeljenost za članstvo dve države u Evropskoj uniji, uzajamnu podršku u vezi s tim, kao i spremnost da intenzivno sarađuju i "neguju tradicionalne zajedničke evropske vrednosti".