Foto: srbija.gov.rs

Podrška matice Srbima u Hrvatskoj u svim oblastima u kojima je to potrebno

Vesti Autor: M.S. | 19:49 Utorak, 08 08 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom Đorđe Milićević primio je danas delegaciju Saveza srpskih udruženja Hrvatske (SSUH).

Milićević je poručio da će država Srbija, poštujući zakone Hrvatske, učiniti sve da pomogne Srbima u toj zemlji u svim oblastima u kojima je to neophodno – od obrazovanja i kulture, do obnove infrastrukture.

On je apelovao na Srbe u Hrvatskoj da budu složni kako bi lakše ostvarili svoja prava, naglasivši da samo ako su jedinstveni mogu biti snažni.

Ministar je najavio da će uskoro putovati u Hrvatsku kako bi obišao sve opštine u kojima žive Srbi i kako bi uručio donaciju bukvara i udžbenika na srpskom jeziku.

Delegaciju SSUH- a je predvodio predsednik tog saveza Dragan Crnogorac, a sastanku su prisustvovali i zamenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić, načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić, kao i sekretar pomenutog saveza Srđan Tatić.

Oni su upoznali ministra sa položajem srpskog naroda u Hrvatskoj i preneli molbu da država Srbija uloži u obnovu infrastrukturnih objekata u područjima u kojima živi srpski narod u Hrvatskoj.

Članovi delegacije su posebno ukazali na problem sa javnom rasvetom, ali i uvođenjem struje u mnoga domaćinstva u selima u kojima su Srbi većina na području Banije i Korduna.