Foto: tw/KRIKrs

Ponovo ODRŽAN PROTEST u Beogradu

Vesti Autor: P.D. | 11:54 Subota, 13 05 2023 Foto: tw/KRIKrs

Juče je u centru Beograda održan drugi po redu protest građana koji zahtevaju društvene promene i smanjivanje nasilja u Srbiji.

Desetine hiljada demonstranata nakon okupljanja ispred Doma narodne skupštine je krenulo u protestnu šetnju i duž ulice Kneza Miloša stiglo do mosta Gazela gde je došlo do blokade saobraćaja na autoputu.

Prema nekim procenama jučerašnji skup je bio najveći opozicioni protest u poslednjih 10 godina. Saobraćaj na autoputu Beograd-Zagreb i Beograd-Niš zaustavljen je kada je kolona duga oko dva kilometra stigla do Gazele. Tokom kretanja kolone demonstranata blokirane su bile i većina saobraćajnica u centru prestonice Srbije. Primetno je bilo da na skupu nije bilo stranačkih obeležja opozicionih stranaka.

'Ostavke, ostavke', 'Vučiću, odlazi', uzvikivali su demonstranti. Novi protest najavljen je za idući petak, a zahtevi građana okupljenih na protestu, pored zahteva za ostavkama tiču se i oduzimanja nacionalnih frekvencija televizijama koje emituju reality programe i na taj način, po mišljenju demonstranata, promovišu nasilje u Srbiji.

Predstavnici vlasti u Srbiji, međutim, ne prihvataju zahteve i navode da je broj učesnika protesta manji nego što navode organizatori skupa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na najave da će demonstranti blokirati autoput da je "kao predsednik" nezadovoljan ako bude blokada, a da im "kao politički protivnik" preporučuje da "samo tako nastave".