Foto: kim.gov.rs

Potezi Prištine deo kontinuirane politike progona srpskog naroda sa KiM

Vesti Autor: M.S. | 16:37 Ponedeljak, 09 09 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o nasilju i teroru koje vlast u Prištini brutalno sprovodi nad srpskim narodom, posebno na severu pokrajine.

Petković se naročito osvrnuo na događaje od pre 11 dana, kada su do zuba naoružani Kurtijevi specijalci upali u sedišta privremenih organa u četiri opštine na severu pokrajine – u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, u prostorije PIO  fonda, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i centra za socijalni rad.

Reč je, kako je naveo, o srpskim institucijama koje bi trebalo da budu baza za formiranje Zajednice srpskih opština, koju vlasti u Prištini odbijaju da formiraju više od 11 godina.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da poslednji događaji vode u pravcu definitivnog proterivanja srpskog stanovništva iz pokrajine i stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije, što je neskrivena zamisao i težnja Aljbina Kurtija.

Pored toga što su albanske vlasti namerile da ugase institucije koje Srbima, ali i drugim stanovnicima Kosova i Metohije omogućavaju ostvarivanje neophodnih socijalnih davanja, plata i penzija, saslušavanje čelnika srpskih institucija pokazuje kulminaciju brutalnog gašenja političkih i ljudskih sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, upozorio je Petković.

On je, takođe, istakao da su svi potezi Prištine do sada deo kontinuirane politike koja ima za cilj da srpska država i srpski narod nestanu sa Kosova i Metohije, sa namerom Kurtija da generiše tenzije i stvara sukob.

Petković je skrenuo pažnju na činjenicu da jedino međunarodna zajednica ima načina da zaustavi Kurtija i stane na put njegovim opasnim namerama.

U suprotnom, kako je upozorio, odsustvo neophodnih mera pokazaće da Kurti ima podršku za politiku koju sprovodi.

Beograd, uprkos svemu,  ostaje pri stavu da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, a očuvanje mira i bezbednost srpskog naroda najveća su briga srpske strane, zaključio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je na kraju razgovora izrazio zahvalnost ambasadoru Ruske Federacije i njegovoj zemlji na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i na insistiranju na poštovanju Rezolucije 1244 SB UN u njenom punom obliku, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.