Foto: mre.gov.rs

Pred Srbijom ciklus značajnih investicija u energetiku

Vesti Autor: M.S. | 17:56 Utorak, 11 04 2023 Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije  Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) koju je predvodio šef predstavništva za Balkan Ueki Masahiro.

Đedović je tom prilikom upoznala sagovornike sa intenzivnim radom na planu prioritetnih  ulaganja u energetiku, kao i sa dinamikom rada na novoj strategiji razvoja energetike i integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP).

Ministarka je poručila da je pred Srbijom ciklus značajnih investicija u energetiku, a kako bi što pre ostvarili ciljeve maksimalne energetske sigurnosti i Zelene agende, ubrzano se radi na strateškim dokumentima, jer će oni biti vodilja energetske budućnosti naše države.

Prema njenim rečima, reverzibilne hidroelektrane su prioritetni projekti Vlade Srbije koji  treba da omoguće veću integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem.

Ona je ukazala na to da, dok se rad na strateškim dokumentima privodi kraju, Ministarstvo i Vlada paralelno rade na obezbeđivanju podrške za buduće kapitalne projekte, kako tehničke i stručne, tako i finansijske.

INEKP i strategija u sadejstvu sa izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije stvoriće okvir za nova ulaganja i verujem u to da postoji prostor za nastavak partnerstva sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju, poručila je ona.

Na sastanku je bilo reči o projektu odsumporavanja u Termoelektrani „Nikola Tesla A“, koji se realizuje uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a u čijoj realizaciji učestvuje japanska kompanija „Mitsubishi Hitachi Power Systems“. 

Srbija ima ambiciozne ciljeve u procesu dekarbonizacije. Osim novih ulaganja u obnovljive izvore energije, neophodno je i da se u što skorijem roku okonča projekat odsumporavanja u našoj najvećoj i najznačajnijoj telmoelektrani, naglasila je Đedović i podsetila na to da će odsuporavanjem emisija sumpor-dioksida TENT-a biti smanjena devet puta.