Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik se OBRATIO građanima

Vesti Autor: M.S. | 19:31 Ponedeljak, 24 06 2024 Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas građanima i istakao više projekata koji su u planu u narednom periodu.

Predsednik je govoreći o mogućnostima da se u Srbiji otvori rudnik litijuma naglasio da bi to donelo velike koristi građanima naše zemlje, ali i da će se odluka o tome doneti uz konsultacije sa stručnjacima, kao i da ne smeju izostati ni garancije za očuvanje životne sredine.

Uz otvaranje rudnika litijuma mogao bi da se pokrene i ceo proizvodni ciklus od rudarenja do proizvodnje električnih vozila. 

-To nije odluka koja se donosi danas ili za godinu dana. Uvek može sve da prekine do 2028., a ako prihvatimo sve, mogli bi da otvorimo rudnik litijuma, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da sve što se radi mora da se radi sa partnerima iz Evrope, kao i da je o tome pričao i sa Makronom, Šolcom, Fon der Lajenovom. Kako je izjavio, Srbija ima mogućnost da proizvede 58.000 tona litijuma na godišnjem nivou.

Vučić se detaljnije osvrnuo i na ekonomsku situaciju u zemlji i svetu.

-Živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata. Zato očekujem da će situacija u narednim mesecima  eskalirati i da ćemo se suočiti sa teškim posledicama u Evropi i svetu. Zato moramo da budemo čvrsto opredeljeni da naš posao izguramo do kraja, da ga uradimo na najbolji način i tako obezbedimo ekonomski rast i bolji život građana naše Srbije. 

Neophodno je da se svi angažujemo oko EXPO2027, koji je ključna, ne krajnja, ali prekretna tačka za razvoj Srbije u svakom smislu. Radimo ozbiljno i posvećeno, ali nam tek predstoji naporan rad.

Očekujem velike poremećaje na tržištu od energenata, do hrane u celom svetu, zato smo se mi snašli, kako bi Srbija imala dovoljno svega. Možemo da se pohvalimo da je Srbija u prvom kvartalu ove godine imale najveću stopu rasta u Evropi. Taj rast nam omogućava da imamo i više novca, a i da možemo da obezbeđujemo veća primanja. Na rekordnom smo nivou broja zaposlenih, priliv stranih investicija je prešao dve milijarde i po tome je smo već prvi u regionu. 

Moramo da radimo ubrzano na svom važnim pitanjima, a građani Srbije znaju da u svom rukovodstvu imaju ozbiljne ljude koji neumorno rade sve što je potrebno da nam zemlja bude bezbednija i sigurnija. 

Hvala građanima na svakoj vrsti podrške i tome što razumeju probleme sa kojima se suočavamo. Moje je da im poručim da je Srbija uprkos svim problemima i velikim izazovima stabilna, sigurna i takva će da ostane. 

Otvara se mogućnost proizvodnje električnih automobila u Kragujevcu, a kako je najavljeno u Italiji će 11. jula biti predstavljen novi model koji će se praviti u Kragujevcu, i predsednik će lično u drugoj polovini jula otvoriti proizvodnju autimobila sa našim prijateljima i to će značajno uticati na rast društvenog bruto porizvoda.

Predsednik se dotakao i zdravstva i najavio besplatne preglede, i to vikendima. Radiće se tumor markeri kako za žene, tako i za muškarce, i na taj način će se spasiti na hiljade života.

On je predstavio inicijativu ministarstva zdravlja koja je vezana za zdrave obroke za školsku decu, ali i najavio povratak sistematskih pregleda u školama kako bi se deca od malih nogu pravilno razvijala i ostajala zdrava.

Pred kraj obraćanja Vučić je najavio odlazak u Brisel i sastanke koje će tamo obaviti.