Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić čestitao DAN KOPNENE VOJSKE „Pokazali ste čeličnu volju uprkos pritiscima"

Vesti Autor: K.C. | 09:28 Četvrtak, 16 11 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je 16. novembar - Dan Kopnene vojske i naveo da su jedinice ovog vida vojske u proteklom periodu dokazale čeličnu volju, uprkos brojnim provokacijama, posebno prilikom obezbeđivanja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

- U proteklom periodu pripadnici vaših jedinica dokazali su da, uprkos brojnim pritiscima i provokacijama kojima su bili izloženi, naročito prilikom obezbeđivanja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i kontrole kopnene zone bezbednosti, ništa ne može slomiti njihovu čeličnu volju i visok nivo profesionalizma u zaštiti državne teritorije i građana Srbije, ma gde se oni nalazili - naveo je Vučić u čestitki.

Predsednik Srbije je napomenuo da pripadnici kopnene vojske, koračajući stopama junaka koji su sa nepokolebljivom vjerom i nadom tog 16. novembra 1914. godine na Kolubari jurišali za slobodu svoje otadžbine, već punih 109 uspješno čuvaju uspomenu živom, baštineći tradicije vida kopnene vojske i dodao da kopnena vojska, kao najbrojniji i najopremljeniji vid Vojske Srbije, odličnom organizacijom, pažljivim odabirom ljudstva i zahtevnom obukom uspeva da uspešno odgovori svim izazovima koje sobom nose zadaci i misije koji su im postavljeni.

Vučić je istakao da će kopnena vojska u nastavku započetih reformi, kao ključni činilac Vojske Srbije u savremenoj vojnoj organizaciji, po meri usvojenih, proverenih i potvrđenih međunarodnih standarda i kriterijuma, kao i do sada, uvek imati podršku države.

- Čestitam vam praznik uveren da ćete svojim angažovanjem nastaviti da i ubuduće dajete izuzetan doprinos razvoju vašeg vida, bezbednosti svakog građanina i stabilnosti Srbije u celini - navedeno je u čestitki predsednika Vučića.

Dan Kopnene vojske, obeležava se u Srbiji 16. novembra, u sećanje na taj dan 1914. godine kada je počela jedna od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu - Kolubarska bitka.

Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo je 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.