Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić se sastao sa generalnim sekretarom UN

Vesti Autor: M.S. | 18:35 Četvrtak, 26 09 2024 Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom Vučić je razgovarao o glavnim temama 79. zasedanja GS, globalnim ciljevima održivog razvoja i potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova kao što su ratni sukobi, humanitarne krize, energetska tranzicija, klimatske promene i borba protiv siromaštva i nejednakosti. 

-Detaljno sam upoznao uvaženog sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji. 

Posebna tema bila je budućnost koju sada gradimo za nove generacije, za mlade ljude koji od svih nas s pravom očekuju najveću moguću odgovornost i posvećenost rešavanju narastajućih izazova.

Razmenili smo mišljenja o zajedničkoj zabrinutosti zbog eskalacije ratnih sukoba i njihovih trajnih posledica u svim sferama globalnog poretka i izrazio punu podršku nastojanjima generalnog sekretara UN da se što pre uspostavi održiv i trajan mir među svim sukobljenim stranama.

Istakao sam spremnost Srbije da u svim naporima usmerenim ka tom cilju učestvuje uz pun doprinos, kao što je činila i do sada.