Foto: Instagram printscreen

Vučević odlikovan za naročite zasluge u jačanju saradnje Srbije i RS

Vesti Autor: B.O. | 20:05 Četvrtak, 26 09 2024 Foto: Instagram printscreen

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića Ordenom Republike Srpske na lenti.

Vučević je odlikovan za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja za opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Premijer Srbije je istakao da je ovo veliko priznanje, ali i dodatna obaveza da se razvija saradnja i nastavi podrška Republici Srpskoj.

On je naveo da je Orden Republike Srpske na lenti velika čast i za njega, ali i Srbiju i čitav tim koji predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Verujem, uz sve izazove koje imamo pred nama, da ćemo biti odgovorni, mudri, racionalni i strpljivi, da ćemo čuvati Srbiju i Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je predsednik Vlade.

Vučević je naglasio da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpsku u skladu sa Svesrpskom deklaracijom, jer je reč o istom narodu, istoj kulturi, zajedničkoj prošlosti i budućnosti.

Radićemo na mnogim projektima, ne samo na infrastrukturi, već i na stvaranju uslova za bolji život građana, za veće plate i penzije, poručio je on, dodavši da će Srbija pomoći izgradnju auto-puta, bolnica i vrtića.

To je, kako je istakao, znak podrške Srbije svom narodu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, jer želimo da pomognemo i naše sunarodnike u opštinama u Federaciji BiH, kao što nemamo problem da Sarajevo podržava opštine u kojima žive Bošnjaci u Srbiji.

On je poručio da će Srbija i Srpska nastaviti da budu jedinstveni, dodavši da je ključna poruka srpskom narodu u BiH da se ne deli i da očuvanje Republike Srpske mora da bude zajedničko svima i iznad dnevne politike.

Dodik je istakao da je Vlada Srbije, pod vođstvom Miloša Vučevića, nastavila da razvija odnose sa Republikom Srpskom na najvišem nivou, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

On je istakao da je premijer Srbije pravi prijatelj RS i odani pripadnik srpskog naroda, jer se bori za njegova prava, ali i poštuje druge i drugačije, zalažući se za mir.