Foto: srbija.gov.rs

Predstavljene poštanske marke koje promovišu EKSPO 2027 u Beogradu

Vesti Autor: M.S. | 17:36 Četvrtak, 28 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas predstavljanju novih poštanskih markica koje promovišu Međunarodnu specijalizovanu izložbu EKSPO, čiji će domaćini 2027. godine biti Beograd i Srbija.

Mali je, na skupu održanom u PTT muzeju, istakao da će se pomenute markice nalaziti na pošiljkama koje iz Srbije idu u inostranstvo, a kojih je više od milion godišnje, kao i na većini pošiljaka u domaćem saobraćaju, kojih takođe ima toliko na godišnjem nivou.

On je najavio velike investicije, dodajući da će se u naredne tri i po godine dodatno ulagati u našu putnu i železničku infrastrukturu, ali i u razvoj veštačke inteligencije, digitalizacije i svega onoga što treba da nas predstavi u najboljem mogućem svetlu 2027. godine.

Prema njegovim rečima, cilj je da sve aplikacije koje se prave za EKSPO budu najbolje moguće i da se povezuju sve potrebne institucije – od toga da dobijete vizu za ulazak u Srbiju do toga da ste povezani kroz jednu aplikaciju i sa plaćanjem za ulazak na EKSPO, kao i sa hotelima, muzejima, pozorištima.

On je dodao da će to promeniti i turističku ponudu našeg glavnog grada i naše zemlje, dodajući da nam EKSPO daje mogućnost da rastemo kao ekonomija, da podižemo kvalitet života građana Srbije, da 2027. godine dostignemo nivo od 1.400 evra prosečne plate, 100 milijardi evra BDP-a i da predstavimo našu zemlju na pravi način.

Mali je podsetio na to da će se EKSPO održati 15 godina nakon godine kada je Srbija bila na ivici bankrota, te da će simbolično pokazati kakav smo put prošli i kako smo naučili da pobeđujemo u ekonomiji, novim tehnologijama, otvaranju novih radnih mesta i boljoj budućnosti za naše mlade.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da će, od danas pa do 2027. godine, širom Srbije i sveta putovati poštanske marke na kojima će pisati EXPO 2027.

Bićemo spremni da se predstavimo kao regionalni, tehnološki, kreativni, inovativni i digitalni lider, rekao je Jovanović.

Vršilac dužnosti direktora „Pošte Srbije” Zoran Đorđević istakao je da to preduzeće učestvovanjem u ovako velikom projektu, važnom za državu, prati aktivnosti Vlade.

Verujem u to da ćemo na otvaranju izložbe EKSPO 2027 imati jednu posebnu, prigodnu, markicu koja će da posebno obeleži taj događaj i ostavi trag u budućnosti da je Srbija bila domaćin ovako velikog događaja, poručio je Đorđević.

Motivi redovnih maraka za period 2024-2027. zasnovani su na reprintu izdanja maraka koje je tadašnja Zajednica jugoslavenskih PTT objavila povodom međunarodne izložbe EXPO 1967 u Kanadi.

Motivi na markama su vezani za istraživanje svemira, tako da i danas na najbolji način reprezentuju ideju međunarodne izložbe kao promocije novih tehnologija, ideja i pozitivne budućnosti.

Pored ovih motiva, svaka marka nosi i logo međunarodne izložbe EXPO 2027, tako da se kroz paralelu 1967-2027. podvlači istorijski kontinuitet težnje naše zemlje da bude lider u promociji inovacija i vesnik budućnosti za region Balkana.

Autor poštanskih maraka EXPO 1967 je čuveni jugoslovenski slikar Petar Jakelić, koji je „Pošti Srbije” omogućio besplatno korišćenje motiva maraka čiji je autor bio 1967. godine.