Foto: carina.rs

BRŽI i LAKŠI promet pošiljaka - Pošta Srbije i Uprava carine potpisale Memorandum o unapređenju poslovne saradnje

Vesti Autor: K.C. | 11:05 Utorak, 12 09 2023 Foto: carina.rs

Pošta Srbije i Uprava carine potpisale su Memorandum o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje čiji je cilj ubrzanje i olakšanje prometa pošiljka u međunarodnom saobraćanju.

Zoran Đorđević, vd direktora Pošte Srbije, najavio je da će građani ubuduće moći da prate neregistrovane pakete koje naručuju iz inostranstva kada stignu u Srbiju.

„Tako smo rešili nedoumicu gde se nalazi roba, da li je stigla ili nije, da li treba verovati Pošti, Carini ili zemlji iz koje paket dolazi“, izjavio je Đorđević i dodao da su do sada u očima javnosti najveći krivci za takve nedoumice bile Pošta i Carina, iako su one zapravo najmanje krive jer je njima u interesu da se naplati carina i prihodi od isporuke.

Đorđević je objasnio da će uz pomoć novog sistema evidencije građani znati kada je paket zapravo stigao u Srbiju, a on će biti u test fazi od 1. novembra ove godine, a u punom kapacitetu od 1. marta iduće godine.

Direktor Uprave carine Srbije Branko Radujko rekao je da je ovo vreme dinamičnog razvoja tehnologije i rasta trgovinskih aktivnosti putem interneta i predočio podatak da je u avgustu ove godine bilo dva puta više pošiljki iz inostranstva nego u istom mesecu prošle godine.

„U takvim okolnostima, carinska administracija je dužna da građanima i privredi pojednostavi i ubrza procedure dostavljanja pošiljki i zbog toga smo krenuli u projekat digitalizovanog postupka obrade podataka o pošiljkama pre njihove dostave“, rekao je Radujko.

Kako se navodi, Memorandum koji je potpisan je deo projekta „Obrada podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka u Srbiju“ u kojem sarađuju Pošte i Uprava carina kroz globalni program „Alijansa za trgovinske olakšice“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Kancelarija Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala je kroz projekat HERMES pomogla primeni Memoranduma u oblastima koji se odnose na bezbednost i sigurnost poštanskog saobraćaja.