Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Priština ne želi kompromis i deeskalaciju

Vesti Autor: M.S. | 15:29 Ponedeljak, 18 09 2023 Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, time što je rekao da ne želi ni da počne sa izradom statuta za Zajednicu srpskih opština (ZSO), sam sebe isterao na čistac i pokazao da je on taj koji ne želi nikakve pregovore, dijalog i kompromis.

Petković je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da sve što Kurti radi, radi da bi prikrio da je u Briselu visoki komesar EU Žozep Borelj jasno rekao da je jedini krivac neuspelih razgovora Priština, koja odbija da primeni sporazum o formiranju ZSO više od 10 godina.

Kurti, kako je istakao, ne želi ZSO, niti želi da razgovara o deeskalaciji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ponovio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno spreman na kompromis i dijalog jer je to jedini način da zaštitimo srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Petković je naveo da od 3. juna, od kada EU traži hitnu i momentalnu deeskalaciju, imamo 22 eskalatorna poteza Prištine protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Kurtiju, kako je upozorio, umesto da posluša šta EU traži u saopštenju od 3. juna, da se kosovska policija povuče, da se uđe u procedure za održavanje izbora i da se krene sa formiranjem ZSO, ne pada na pamet da ide u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, Kurti je time što je na današnjoj konferenciji za novinare optužio Beograd da je odgovoran za neuspeh dijaloga u Briselu zbog toga što je uslovljavao da se osnuje ZSO pokazao da se predsednik Vučić iskreno i snažno bori za prava Srba na Kosovu i Metohiji, dok on odbija ono što mu je obaveza.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izrazio zabrinutost zbog situacije na terenu jer brutalne pretnje Kurtija nagoveštavaju da on neće stati sa napadima na srpski narod.

On je istakao i da će predsednik Vučić nastaviti borbu za srpski narod i u Njujorku, gde će sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o neophodnosti da se dođe do deeskalacije.

Za nas su dijalog i kompromis način da sačuvamo živote Srba, da idemo u pravcu deeskalacije i da se sačuva mir na prostoru čitavog Zapadnog Balkana, poručio je Petković.

On je ponovio da Priština ide u pravcu dodatne eskalacije sa idejom o lažnoj eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću, zadržavanjem srpske robe na prelazima i željom da ugasi MTS.