Foto: kim.gov.rs

Priština nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom

Vesti Autor: M.S. | 09:47 Sreda, 03 07 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je sinoć u Briselu da je Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga.

Petković je, nakon dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), što je ključno pitanje za opstanak Srba i normalizaciju odnosa.

On je, međutim, ukazao na to da je Priština pokazala da neće formirati ZSO i da je politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proterivanje Srba.

Naša strana je bila odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na poštovanje svih sporazuma, naveo je Petković, dodavši da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao da ne prihvata sporazum o zvaničnim posetama.

Direktor Kancelarije je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o energetici i o mapi puta kako da kroz konkretne korake nastavimo normalizaciju, uz napomenu da je Beograd spreman da razgovara o nacrtu statuta EU, iako postoji i statut Upravljačkog tima, ali da je Bisljimi odbio da razgovarao o tome.

Nacrt statuta je ključan za formiranje ZSO. To pokazuje da oni ne žele i neće da formiraju ZSO, kao i da je politika Kurtija proterivanje Srba, zaključio je Petković.

On je naglasio da je dijalog jedini način za kompromisna rešenja, podsetivši na to da je prošle nedelje u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman za razgovor, a da je Kurti odbio da razgovara.