Foto: kim.gov.rs

Priština odbila trilateralni sastanak u oviru dijaloga u Briselu

Vesti Autor: M.S. | 17:12 Utorak, 17 09 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je da danas u Briselu nije došlo do trilateralnog sastanka sa Prištinom, jer je to odbio njihov pregovarač Besnik Bisljimi.

Petković je, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u okviru dijaloga Beograda i Prištine, rekao da Beograd nikada nije imao problem da razgovara i ima direktne susrete sa prištinskom stranom.

On je ukazao na to da je tokom trojnog susreta Priština mogla da kandiduje koje god teme želi, ali da je Bisljimi to odbio jer je naša delegacija insistirala na temama kao što su Zajednica srpskih opština, usluge i puna implementacija svih prethodno postignutih sporazuma.

Direktor Kancelarije je naveo da je tokom sastanka bilo reči o sveobuhvatnim merama koje je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i oživljavanje procesa dijaloga.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o mostu na Ibru, poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanom upravljanju prelazima.

On je naveo da je bilo reči i o merama koje podrazumevaju oživljavanje procesa dijaloga, poručivši da je stav Beograda da jedino u dijalogu možemo da pronađemo kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije.