Foto: mod.gov.rs

Produbljivanje saradnje sa Slovačkom u oblasti odbrane

Vesti Autor: M.S. | 13:33 Ponedeljak, 14 10 2024 Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić razgovarao je danas sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Slovačke Republike Robertom Kalinakom o političkoj i bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, kao i o mogućnostima produbljivanja saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Gašić je tom prilikom izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Slovačke po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, naglasivši da je stabilnost regiona od strateškog interesa za Srbiju.

On je istakao da smo posvećeni mirnom rešavanju svih pitanja kroz razgovore sa Prištinom, s ciljem boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar je ukazao na to da niz jednostranih poteza privremenih institucija samouprave u Prištini, praćenih porastom broja etnički motivisanih incidenata usmerenih prema srpskom stanovništvu, izaziva ogromnu zabrinutost, ugrožavajući nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Takođe, on je izrazio zahvalnost i na snažnoj podršci koju Slovačka pruža našoj zemlji na putu evropskih integracija.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredeljeni su za unapređenje saradnje sa Slovačkom u oblasti odbrane, sa težištem na vojnoobrazovnoj, vojno-vojnoj i vojnotehničkoj saradnji.

Kalinak je ocenio da opredeljenje Srbije i Slovačke da i dalje jačaju svoje oružane snage predstavlja platformu za intenziviranje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa.

Ulaganja u jačanje sposobnosti oružanih snaga obeju država pružaju objektivne mogućnosti za jačanje saradnje i zajedničke razvojne projekte, istakao je on, potvrdivši da Slovačka zadržava svoj čvrst i principijelan stav u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Nakon sastanka u kasarni „Banjica 2ˮ u Beogradu, ministru Kalinaku predstavljena su borbena oklopna vozila „lazar-3ˮ i „miloš 4x4ˮ.