Foto: srbija.gov.rs

Unapređenje saradnje sa Severnom Makedonijom u borbi protiv iregularnih migracija

Vesti Autor: M.S. | 16:00 Četvrtak, 10 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Kumanovu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Pančetom Toškovskim o unapređenju policijske saradnje dveju država, posebno u oblasti borbe protiv iregularnih migracija.

Dačić, koji boravi u službenoj poseti toj zemlji, naveo je da je neophodno rešiti problem čekanja na graničnim prelazima, koji još postoji iako je pojednostavljena procedura i granica može da se prođe sa ličnom kartom.

On je, navodeći da su iregularne migracije i dalje aktuelan problem i u regionu i u Evropi, objasnio da je ove godine sprečeno oko 7.000 ilegalnih prelazaka na našoj granici i da je dosta učinjeno na tome da se smanji ukupan broj ilegalnih migranata, za šta smo dobili pohvale od Evropske komisije i Evropske unije.

Potpredsednik Vlade je rekao i da u Severnoj Makedoniji i Srbiji migranti dolaze iz Evropske unije i da je za rešavanje tog problema potrebna pomoć Unije, dodajući da su nam potrebna finansijeka sredstva za realizaciju takvih projekata, kao i logistička pomoć i oprema.

Prema njegovim rečima, na granici naše zemlje sa Severnom Makedonijom prisutna su 23 policajca iz Mađarske i 25 iz Austrije, koji pomažu u sprečavanju iregularnih migracija.

Dačić je podsetio na to da je Srbija pomogla Severnoj Makedoniji kada su u pitanju vanredne situacije, i to kroz pomoć u ljudstvu i helikopterima, poručivši pritom da naša zemlja uvek stoji na raspolaganju za taj vid pomoći.

Toškovski je ocenio da je saradnja dvaju ministarstava odlična i saglasio se da sastanci treba da budu kontinuirani kako bi se saradnja dalje unapređivala.

Takođe, Dačić se danas sastao i sa predsednikom Opštine Kumanovo Maksimom Dimitrievskim, a ovom sastanku su prisustvovali i članovi opštinskog saveta iz redova srpske nacionalne manjine.