Foto: topola.rs

Proglašena VANREDNA SITUACIJA na delu opštine Topola

Vesti Autor: M.S. | 15:29 Subota, 17 08 2024 Foto: topola.rs

Na predlog Štaba za vanredne situacije opštine Topola, nakon održane vanredne sednice, predsednica opštine Jasna Vuković donela je odluku o uvođenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Topola koji se vodom snabdeva sa sistema Javno stambeno komunalnog preduzeća (JKSP) Topola. Odluka o uvođenju vanredne situacije se odnosi na Varoš Topolu i sedam seoskih naselja koja su povezana na centralni sistem vodosnabdevanja – Vinča, Plaskovac, Lipovac, Meterize, Mitrovčić, Vaganac i Žabare zbog elementarne nepogode  – nedostatka vode za piće.

Tim povodom, predsednica opštine Topola, Jasna Vuković izdala je sledeće saopštenje:

-Zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije (dugog perioda bez padavina) koju ujedno prate i tropske temperature i povećana potrošnja vode, došlo je do opadanja količine vode na izvorištima kojima upravlja JKSP “Topola”, čime je ugroženo vodosnabdevanje grada Topole i seda seoskih naselja koja su povezana na centralni sistem vodosnabdevanja.

Trenutno imamo situaciju da su dva (Milića potok i Potočanje) od tri izvorišta sirove vode presušila, a treće Jarmenovačka reka je na granici biološkog minimuma i na kritičnom nivou eksploatacije. Gradska izvorišta – bušotine su u fazi opadanja jer se crpljenje vode vrši danonoćno već 30 dana. Zbog sve lošijeg stanja na izvorištima uvedene su restriktivne mere od 11.07.2024. godine.

JKSP “Topola” je u skladu sa raspoloživom količinom vode pokušalo da vrši ravnomernu raspodelu vode svojim korisnicima, međutim pogoršanje hidroloških prilika dovode nas u situaciju da nemamo kapacitete čak ni za takvo restriktivno snabdevanje seoskih naselja, a da ne ugrozimo minimalno snabdevanje gradskog naselja gde imamo prioritetne ustanove – vrtić, zabavište, škole, Dom zdravlja i slično. Zbog svega navedenog na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije doneta je Odluka o uvođenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Topola. Sela koja su na sistemu vodosnabdevanja su isključena sa sistema vodosnabdevanja do daljnjeg, a način snabdevanja vodom pomenutih sela će biti na način postavljanja tankova i redovnog punjenja istih, sve do poboljšanja hidroloških prilika. Takođe, cisterna JKSP “Topola” po unapred utvrđenom planu će obilaziti pomenuta sela kako bi građanima obezbedili na ovaj način vodu za piće.

Jasno je da su temperature visoke i da je potreba za potrošnjom vode pojačana, ali ovakva hidrološka situacija predstavlja elementarnu nepogodu na koju mi ne možemo da utičemo. Opština Topola intezivno radi na pronalaženju novih količina vode, međutim ovo je situacija kada sve količine koje postoje presušuju, kako kod nas tako i u drugim opštinama poput Čačka, Gornjeg Milanovca, a koje se snabdevaju sa jednog daleko većeg sistema.

Trenutno raspoloživa količina vode na svim izvorištima JKSP vodosnabdevanja iznosi 20 l/s, dok su potrebe potrošača 35 l/s. Kako bi se obezbedila voda, JKSP će u saradnji sa predsednicima Saveta mesnih zajednica rasporediti tankove za vodu. Okružnom štabu za vanredne situacije u Kragujevcu, Šumadijskom upravnom okrugu, Sektoru za vanredne situacije u Kragujevcu uputiće se zvaničan zahtev za pomoć u dostavljanju cisterni sa vodom, odnosno vode koja bi bila distribuirana najugroženijim domaćinstvima na seoskom području opštine Topola. Pored toga, zabranjuje se korišćenje vode iz seoskih vodovoda za zalivanje poljoprivrednih kultura, pranje automobila i slično.