Foto: ig/mali_sinisa

Mali: PROSEČNA PLATA u decembru 840 evra

Vesti Autor: K.C. | 09:34 Četvrtak, 21 09 2023 Foto: ig/mali_sinisa

Ministar finansija Siniša Mali  je gostujući u Jutarnjeg programa TV Pink, govorio o pomoći koju država izdvaja za građane, cenama namirnica, platama i penzijama.

Mali je, govoreći namirnicama koje su na sniženju, u okviru akcije „Bolja cena", istakao da je prilikom jučerašnje kupovine, uštedeo čak 1.000 dinara.

- To je dodatnih 16 proizvoda na onih deset. Već imamo ukupno 26 kategorija proizvoda koji su na sniženju. Mnogo mi je važnije bilo da pokažemo građanima da se borimo za životni standard. Svakodnevno se borimo da umanjimo posledice krize, da smanjimo inflaciju, limitiramo kamatne stope. Idemo sa povećanjem plata i penzija. Od januara meseca prosečna penzija biće 390 evra. Za najstarije sugrađane idemo sa još jednom jednokratnom pomoći od janura, kao što je predsednik Vučić, obećao sa 20 hiljada dinara - kazao je Mali.

- Uprkos krizi, mi smo sačuvali makroekonomsku stabilnost, zato i možemo svako obećanje koje damo da ispunimo. Imamo povećanje plata u javnom sektoru, sledi i povećanje od januara za 10 odsto. Penzije će u Srbiji, zaključno sa januarom, porasti 56, 1 odsto.

Imaćemo u decembru prosečnu platu u Srbiji 840 evra - dodao je ministar.

- Borimo se svaki dan da snižavamo cene proizvode, povećavamo plate i penzije - kaže Mali i dodaje da je završena prijava za 10.000 dinara, gde se prijavilo 1.100.668 dece. To znači da se skoro svako dete prijavilo. Isplata će biti 25. i 26. septembra - ističe ministar.

- Imamo 2.360.000 zaposlenih, to je rekordna zaposlenost, odnosno rekordna nezaposlenost. Jedna mala Srbija se mnogo bolje nosi sa krizom nego razvijenije zemlje - dodaje Mali.