Foto: ig/mali_sinisa

Sutra u Skupštini REBALANS BUDŽETA - Ministar Mali najavljuje POVEĆANJE PLATA I PENZIJA

Vesti Autor: K.C. | 09:22 Ponedeljak, 04 09 2023 Foto: ig/mali_sinisa

Predlog izmena zakona o budžetu za ovu godinu, naći će se sutra pred poslanicima.

Ministar finansija Siniša Mali, gostujući na RTS, istakao je da su prihodi za ovu godinu veći od planiranih za oko 60,6 milijardi dinara.

„Taj višak prvenstveno ide na poboljšanje životnog standarda, na povećanje plata i penzija.
Medicinske sestre i negovateljice, prosvetni radnici, dobiće 5,5 odsto povećanje plata od septembra, nakon 12,5 odsto povećanja u januaru ove godine i predviđenih još 10 odsto od januara sledeće godine. Za 208.000 zaposlenih to je povećanje od 30 odsto, daleko iznad nivoa inflacije“, poručio je Mali dodajući da će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti povišicu od 12,5 odsto od januara, što je povećanje zarada u proseku 24 odsto u ovom periodu,

Ministar je ocenio da su plate u prvoj polovini godine u realnom iznosu pozitivne, uprkos višim cenama. U junu ove u odnosu na jun prošle godine plate su realno veće za 1,2 odsto, naglasio je Mali i dodao da će zajedno sa rebalansom budžeta biti sprovedena i indeksacija penzija i one će od oktobra biti veće za 5,5 odsto.

„Od 1. januara naredne godine sledi povećanje od 14,8 odsto. Na početku prošle godine povećali smo penzije za 5,5 odsto, pa smo imali u novembru vanredno povećanje od devet odsto. Uupno povećanje penzija za ove dve godine je 60,1 odsto“, izračunao je Mali dodavši da će od januara prosečna penzija iznositi 390 evra.

On je podstio na obećanje da će do kraja 2025. godine prosečna plata biti 1.000 evra, a prosečna penzija 430-450 evra.

„U planu smo da to obećanje ispunimo. U decembru ove godine prosečna plata biće 840 evra. Idemo na povećanje plata i penzija, a u rebalansu je i novac za svako dete do 16 godine. Do jutros 935.000 dece se prijavilo. Prema našim podacima 1,1 miliona dece do 16 godina ima u Srbiji“, poručio je Mali.

Kapitalne investicije će u ovoj godini iznositi 7,2 odsto BDP-a, a Mali je istakao da kroz ulaganje u građevinu podržavamo ekonomsku aktivnost.

Dodatnih 3,9 milijardi dinara, biće izdvojeno u budžetu za retke bolesti i lečenje dece u inostranstvu, rekao je Mali i dodao da će ove godine sedam odsto budžeta biti usmereno ka poljoprivredi.