Foto: srbija.gov.rs

Kruna kralja Petra I Karađorđevića prvi put izložena izvan Srbije

Vesti Autor: M.S. | 21:34 Sreda, 25 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković otvorio je večeras, u Galeriji nauka i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, izložbu „Vladarske insignije kralja Petra I – kruna, šar, žezlo,kopča za plašt“ Istorijskog muzeja Srbije.

Selaković je u obraćanju prisutnima istakao da će u okviru izložbe prvi put javnosti biti predstavljena kruna kralja Petra I Karađorđevića izvan Srbije, i to upravo u Banjaluci, tokom manifestacije „Dani Srbije u Republici Srpskoj“.

Ministar je naglasio da će kruna biti izložena narednih sedam dana i da to za naš narod ima posebnu vrednost ne samo kao kulturno-istorijska baština, već kao simbol slobode donete srpskom narodu 1918. godine.

On je naveo da su kruna, šar, žezlo i kopča za plašt kralja Petra I izrađeni u radionici u Parizu, po nacrtu čuvenog  arheologa, arhitekte i istoričara umetnosti profesora Mihaila Valtrovića.

Prema njegovim rečima, od ponuđenih pet nacrta, kralj Petar je za krunu odabrao motiv dvoglavih orlova, a za materijal je iskorišćena bronza izlivena sa ručke Karađorđevog topa, zaplenjenog od Turaka u Prvom srpskom ustanku.

Selaković je dodao da je istorija našeg naroda prepuna uspeha, ali i velikih tragedija i stradanja, te zbog toga zajednička briga za zaštitu kulturnog nasleđa mora da se ogleda i u punoj posvećenosti očuvanju istorijskog sećanja i pamćenja.

Zato je značajno da smo ovu godinu, kada obeležavamo 180 godina od rođenja i 120 godina od krunisanja kralja Petra I,  posvetili ovom velikom rodoljubu, odvažnom, mudrom i hrabrom vladaru, simbolu borbe srpskog naroda za slobodu i nezavisnost, podvukao je on.

Ministar je, ističući da će se „Dani Srbije u Republici Srpskoj“ ove godine prvi put održati u 10 gradova u Republici Srpskoj, ukazao na to da ova manifestacija promoviše zajedničko nasleđe, kulturu i istoriju našeg naroda, koje ne može da podeli ni Drina ni Sava, jer je reč o jednom istom narodu, koji govori jednim srpskim jezikom, i koji ne poznaje razliku između Andrića, Šantića, Dučića, Nušića ili Sremca.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministarka prosvete i kulture Željka Stojičić, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.