Foto: srbija.gov.rs

Regionalna saradnja i mir zajednički interes zemalja Zapadnog Balkana

Vesti Autor: M.S. | 22:02 Sreda, 04 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije Ivanom Stoilkovićem da Srbiju i Severnu Makedoniju vezuje mnogo toga, da između dve zemlje nema otvorenih pitanja, kao i da je na dvema državama da unapređuju međusobne odnose.

Vučević je poručio da je neophodno da se radi na jačanju Zapadnog Balkana i na pridruživanju EU, kako ne bismo bili zaboravljeni u ovoj geopolitičkoj podeli.

On je izneo uverenje da zemlje Zapadnog Balkana moraju da budu vrednovane u skladu sa svim sprovedenim reformama, i podsetio na to da je Severna Makedonija preduzimala teške reforme, što je nešto što bi trebalo da bude valorizovano.

Premijer je naveo da bi trebalo oformiti komisiju za ekonomsku saradnju dveju zemalja, o čemu je razgovarao sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Tomislavom Momirovićem kako bi se taj postupak ubrzao.

Prema njegovim rečima, dve zemlje očekuje saradnja u vezi sa interkonektorom za snabdevanje energentima, kao i rad na jedinstvenom softveru koji će omogućiti da se građani ne zadržavaju na graničnim prelazima, kao i smanjenje gužvi.

Srbija je zainteresovana za saradnju u svim segmentima koji su važni za Zapadni Balkan, ukazao je Vučević i ponovio da je najbitnije da se sačuva mir na ovim prostorima.