Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Vučević otvorio manifestaciju "Electric Vehicles Days"

Vesti Autor: M.S. | 14:40 Četvrtak, 12 09 2024 Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević otvorio je danas na Novosadskom sajmu manifestaciju „Electric Vehicles Daysˮ, posvećenu elektromobilnosti i inovacijama u automobilskom, energetskom, transportnom i tehnološkom sektoru.

Vučević je naveo da ovaj sajam okuplja vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za električna vozila, kao i inovatore u oblasti punjenja i infrastrukture za električna i hibridna vozila, ali da pored toga ima i širi karakter.

Premijer je istakao da ovo nije samo promocija električnih vozila, već i prilika za to da se razgovara o stvarima poput registracije ovih vozila i načina na koji osiguravajuće kuće rade osiguranje električnih i hibridnih vozila i slično.

Pričamo i o tome kako da imamo dovoljno struje u Srbiji u narednom periodu, kako da štitimo zdravlje građana i životnu sredinu, a da se istovremeno i ekonomski razvijamo, naglasio je predsednik Vlade.

On je podsetio na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno govorio o završetku četvrte i ulasku u petu industrijsku revoluciju, kao i o tome koje su nas istorijske okolnosti pratile u tom procesu.

U četvrtu smo nešto brže ušli zahvaljujući informacionim tehnologijama i inovacijama i svemu onome što u Novom Sadu najčešće povezujemo sa Fakultetom tehničkih nauka i brojnim drugim istraživačkim centrima, rekao je premijer.

Vučević je naglasio da je dobra stvar to što su organizatori sajma prepoznali kao bitnu temu pitanje iskorišćavanja ruda, minerala i metala, a da je još bolje to što su poziv za razgovor prihvatili i oni koji zagovaraju da se litijum iskopava i oni koji su protiv toga.

U izlagačkom delu ove manifestacije biće izloženo više od 40 modela vozila različitih proizvođača, a posetioci će moći premijerno da vide neke modele električnih i hibridnih vozila.

Osim toga, u testing-zoni, koja je ove godine proširena, biće omogućeno da se proba više od 10 modela električnih vozila, različitih klasa i kategorija.

Tokom održavanja ove manifestacije posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa tehnologijom punjenja i punjačima za ova vozila, a biće organizovane i panel-diskusije i takmičenje studenata.