Foto: ig/gradonacelnikbg

RUŠE se tri teniska terena na Kalemegdanu - „Došli su već do pola metra od Spomenika braniocima Beograda iz 1915.“

Vesti Autor: K.C. | 13:41 Sreda, 20 09 2023 Foto: ig/gradonacelnikbg

„Ovo je važno istorijsko mesto, a već smo došli do toga da su nam tereni ušli na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena", rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, obraćajući se predstavnicima medijima kod Spomenika braniocima Beograda 1915. godine.

Kako je rekao, radovi su krenuli jutros. Na licu mesta se i vide radnici i mašine.

Govoreći o povodu za pres konferenciji, početku rušenja tri teniska terena, odnosno radovima koje vode Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i JKP Zelenilo, Šapić je podsetio da je reč o isotrijskom mestu.

- Jutros smo krenuli sa radovima. Nalazimo se na izuzetno istorijskom značajnom mestu, spomenik braniocima Beograda iz 1915. je izuzetno važno mesto ne samo za naš grad, već i za čitav srpski narod i našu zemlju, ovaj spomenik je napravljen 1988. godine u čast velikim herojima koji su branili naš grad i pokazali vanrednu hrabrost bivajući svesni da su im šanse nikakve da odbrane Beograd, da je austrougarska vojska višestruko jača, ali sa odlučnošću da izdrže da omoguće delu našeg naroda da se povuče, znate šta se desilo sa povlačenjem preko Albanije, rekao je Šapić.

Važno je da njegovo istorijsko ali i kulturno značenje privedemo nameni da pokažemo ako ne vodimo računa o našoj prošlosti ne možemo da računamo na našu svetlu budućnost, ovo je jedan od najvažnijih spomenika bez obzira što nije simbol velike pobede već spremnosti na žrtvu, skoro svi borci su poginuli i major Gavrilović je teško ranjen, sticajem okolnosti je preživeo, čak je i nemački feldmaršal podigao spomenik u znak poštovanja našim borcima, ispričao je gradonačelnik.

Vidimo da su sada ovde tereni došli do pola metra od njega. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena - rekao je Šapić.

Kako je rekao, ovaj deo ovde postaće spomen park, ostaće 14 ili 16 terena, „ko se bude javio i ponudio najveću cenu moći će da uđe ovde i drži lep i kvalitetan sportski centar i teniske terene".

- Uradićemo ga valjano i biće na ponos svih nas, biće mesto gde će i najviši državni vrh da odaje počast onima koji su to zaslužili, koji su dali živote da bi branili naš grad - rekao je Šapić i doda da će Zavod za zaštitu spomenika Beograda da sprovodi radove.

Kako je dodao, prvo mora da se ukloni i očisti čitav teren, a o dinamici izvođenja radova, građani će biti naknadno obavešteni.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika, rekla je da je ovoj ustanovi pripala velika čast da se angažuje oko Spomenika braniocima Beograda.

- Mi sada prvi put ispravljamo nepravdu još od 1985, odnosno 1988. kad je spomenik otkriven, biće onako kako je autor to predvideo. Sa nama će raditi i JKP „Zelenilo Beograd" - rekla je Vučković.

Marko Stojčić, glavni gradski arhitekta, rekao je da su se trudili da se crteži autora integrišu u ono kako će ovaj prostor i da izgleda.

- Prostor ce biti povezan sa linijskim parkom, a po prvi put ovde ćemo imati pedantno izveden prostor sa svim smernicama koje nam je ostavio vajar Nikola Kolja Milunović - rekao je Stojčić.

Kolja Milunović je napravio i idejno rešenje spomen parka 1987, ali nikada nije priveden nameni kako dolikuje ovakvom jednom spomen obeležju koje imamo.