Foto: srbija.gov.rs

SAD donirale kamere za uniforme saobraćajnih policajaca

Vesti Autor: M.S. | 14:48 Utorak, 15 08 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil potpisali su danas Ugovor o donaciji 60 kamera za uniforme policijskih službenika koje će, prilikom kontrole saobraćaja, od 1. septembra koristiti saobraćajci na auto-putu kroz Beograd i „presretači“ širom Srbije.

Gašić je tom prilikom izrazio zahvalnost Ambasadi SAD u Beogradu, Međunarodnom krivično-istražnom programu pomoći Ministarstva pravde SAD-a (ICITAP) i Birou Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) na doprinosu u modernizaciji i jačanju kapaciteta MUP-a.

Ministar je naglasio da će korišćenje ove opreme dodatno povećati transparentnost rada saobraćajne policije i doprineti većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, kao i policijskih službenika.

Prema njegovim rečima, policijski službenici nosiće ove kamere na vidljivom delu uniforme prilikom kontrole saobraćaja i snimaće kompletnu intervenciju.

Ove kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam u to da će zaštititi integritet policajaca, ali i građane od eventualnih zloupotreba, rekao je ministar, dodavši da je uvođenje kamera za uniforme u redovan rad saobraćajne policije pilot-projekat, ali da je planirano da one u narednom periodu postanu sastavni deo osnovne opreme svakog saobraćajca.

On je ukazao na to da je iskustvo 13 evropskih zemalja, članica ROADPOL-a, pokazalo da su benefiti korišćenja kamera za uniforme višestruki, od prevencije korupcije, preko dostizanja visokog stepena bezbednosti policijskih službenika i građana, do uspostavljanja jačeg međusobnog poverenja građana i policije, kao i pristojnije komunikacije, sa više poštovanja i uvažavanja.

Gašić je predočio da su zapisi ovih uređaja veoma važni i za dalje unapređenje načina rada i postupanja policijskih službenika, jer će ukazati na oblasti koje se mogu poboljšati u interakciji sa građanima.

Hil je naveo da kamere na policijskim uniformama, koje su inače dobro prihvaćene u mnogim evropskim zemljama i SAD, pomažu da se poveća i poverenje građana u snage za uspostavljanje reda i primenu zakona, jer garantuju transparentnost i odgovornost u radu.

On je rekao da će ove kamere doprineti većoj bezbednosti i poštovanju građanskih prava, čemu su SAD posvećene, dodavši da je pravilan način čuvanja i skladištenja ličnih podataka ljudi koji su zabeleženi ovim kamerama od izuzetno velikog značaja da bi se održalo poverenje javnosti u njihovo korišćenje.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka tesne saradnje sa MUP-om, kao i zbog uvođenja novih tehnologija u cilju unapređenja rada policije, ocenivši da je Srbija zemlja koja se trudi da na svim poljima ide samo napred.