Foto: msp.gov.rs

Sastanci Đurića na marginama Generalne skupštine Organizacije američkih država

Vesti Autor: M.S. | 07:59 Četvrtak, 27 06 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić razgovarao je juče, na marginama Generalne skupštine Organizacije američkih država, sa ministrom spoljnih poslova, međunarodne trgovine, civilnog vazduhoplovstva i dijaspore Svete Lucije Alvom Romanusom Baptistom.

Đurić je na sastanku, održanom na marginama pomenutog skupa, koji se održava u paragvajskoj prestonici Asunsion, konstatovao da dve zemlje imaju pozitivnu dinamiku u razvoju odnosa, naročito poslednjih godina, istakavši da geografska udaljenost ne predstavlja prepreku za proširenje saradnje i stvaranje novih spona između naših naroda.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da Srbija sa Svetom Lucijom deli zalaganje za poštovanje principa međunarodnog prava i rešavanje svih pitanja diplomatskim putem, prenevši tom prilikom sagovorniku zahvalnost na principijelnoj podršci našoj poziciji po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Prema njegovim rečima, Srbija je rešena da, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, nastavi da iznalazi nove mogućnosti za povezivanje naših dveju zemalja u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu.

Ministar je juče razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova, međunarodnog poslovanja, trgovine i energetike Komonvelta Dominika Vinsom Hendersonom.

Tom prilikom sagovornici su se saglasili o potrebi razvoja bilateralnih odnosa u svim oblastima, jačanju ekonomske saradnje i političkog dijaloga.

Đurić je istakao da Srbija izuzetno ceni to što Komonvelt Dominika u međunarodnim forumima pruža podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, kao i principima međunarodnog prava i pitanjima od državnog i nacionalnog interesa za našu zemlju.

On je posebno izdvojio specijalizovanu izložbu „Ekspo“, koja će biti održana u Beogradu 2027. godine, kao sjajnu priliku za konkretizaciju zajednički prepoznatih potencijala za saradnju, izrazivši nadu da će Komonvelt Dominika učestvovati u ovoj međunarodnoj manifestaciji.

Šef srpske diplomatije je u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova i spoljne trgovine Jamajke Kaminom Džonson Smit izrazio spremnost za dalji razvoj sveukupnih odnosa sa tom zemljom, kao i za saradnju u oblastima od obostranog interesa, dodavši da želimo da intenziviramo politički dijalog na svim nivoima.

Đurić je izrazio zahvalnost na podršci Jamajke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodavši da je naša zemlja spremna da radi na razvoju saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, informacionih tehnologija, za koju je Jamajka zainteresovana.

On je iskazao zadovoljstvo zbog toga što studenti iz Jamajke dolaze na školovanje u našu državu po osnovu programa stipendiranja „Svet u Srbiji“, istakavši da će taj vid podrške biti nastavljen.