Foto: fb/Ministarstvo Kulture

Selaković na SVEČANOM otvaranju Centra za posetioce „Caričin grad"

Vesti Autor: K.C. | 16:06 Ponedeljak, 17 06 2024 Foto: fb/Ministarstvo Kulture

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je svečanom otvaranju Centra za posetioce Caričin grad i tom prilikom istakao da je ovo istorijski dan za opštinu Lebane, čitav Jablanički i Toplički okrug, kao i veliki doprinos za srpsku kulturu, ali i jedan ozbiljan zamajac.

Selaković je podsetio da Srbija jeste i zemlja rimskih imperatora, i Kelta i starih Slovena, ali je na prvom mestu naša, zemlja srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive i da je izuzetno važno što se upravo ovde, paralelno sa istraživanjima i arheološkim iskopavanjima koja su vezana za period ranovizantijske ili poznorimske imperije, sprovode i arheološka ispitivanja vezana za period našeg velikog župana Stefana Nemanje, čija vladavina je počela u topličkom i jablaničkom kraju.

„Sam pogled iz vazduha na ovaj vizitorski centar možda i podseća na jedan zamajac. Neka to, kao što je sada započeto, bude zamajac i kulturnog, i privrednog, i društvenog, i sportskog, i infrastrukturnog i sveopšteg razvoja. To i jeste smisao svega – čitav i sveukupan ekonomski, privredni, sveopšti društveni razvoj, koji je predsednik Vučić započeo od 2014, ima za cilj i za smisao i duhovnu obnovu našeg naroda, koja bez kulture apsolutno ne bi uspela“, rekao je Selaković podsećajući da je do pre samo godinu dana ovo bio nezaštićen i neobezbeđen arheološki lokalitet.

Ministar je dodao da milioni ljudi posećuju najsjajniju prvu, veliku katedralnu pravoslavnu crkvu na svetu, crkvu Svete Sofije koja je sticajem okolnosti danas džamija u Istanbulu, a sada će moći da dođu i da vide mesto u kome se rodio car Justinijan koji je napravio Svetu Sofiju i da je u tome veličina ovog kulturnog kapitala koji sa sobom nosi Caričin grad i čitav ovaj naš deo zemlje.

Savremeni objekat za posetioce izgrađen pored postojećeg, opremljen je najmodernijom opremom za prezentaciju o lokalitetu Caričin grad. Izgradnjom Centra za posetioce Caričin grad, opština Lebane dobila je velelepan turistički prostor od izuzetnog značaja za razvoj cele južne Srbije.