SPC danas slavi SVETOG AGATONIKA

Vesti Autor: K.C. | 08:19 Sreda, 04 09 2024

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom mučeniku Agatoniku, ali i svetom sveštenomučeniku Gorazdu Češkom.

Sveti Agatonik je bio građanin nikomidijski i hrišćanin po veri. Sa velikom usrdnošću on je Jeline odvraćao od idolopoklonstva i poučavao ih istinitoj  veri.

Po naređenju cara Maksimijana namesnik carski ljuto je gonio hrišćane. Pri tom gonjenju uhvatili su svetog Zotika u nekom mestu Karpinu, raspeli na krst njegove učenike, a Zotika doveli u Nikomidiju, gde su uhvatili i vezali još i svetog Agatonika, Prinkipsa, Teoprepija (Bogolepa), Akindina, Severijana, Zenona i druge mnoge.

Čvrsto vezane sve ih je poveo u Vizantiju, ali usput pomreše od rana i iznemoglosti sveti Zotik, Teoprepije i Akindin. Blizu Halkidona ubili su svetog Severijana, a Agatonik je sa ostalima bio preveden u Trakiju, u mesto Silimvriju, gde su posle mučenja pred samim carem bili mačem posečeni. Prešli su u život večni i u radost Gospoda svoga.

I tako su svi primili vence mučeništva. Svetom Agatoniku je podignut kasnije hram u Carigradu.

Ovog sveca  slavi jedan broj porodica u Srbiji, pa je danas njima krsna slava.

Dan Svetog Agatonika pada u doba Međudnevice, kako se zove vreme između Male i Velike Gospojine. U ovom periodu po celoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori, pa se oni tradicionalno organizuju i na današnji dan.

Narod kaže da danas valja trgovati, pa se i po vašarima okupi veliki broj kupaca i prodavaca sa raznom robom.

Veruje se da je ovo vreme za susrete i obnovu prijateljstva kako bi svi u miru i blagostanju ušli u zimu.