Foto: spc.rs

SPC formirala NOVE EPARHIJE i imenovala nove episkope

Vesti Autor: K.C. | 20:49 Ponedeljak, 20 05 2024 Foto: spc.rs

Na saboru SPC održanom od 14. do 18. maja saslušani su i analizirani izveštaji o radu Svetog Sinoda, eparhijskih arhijereja, Velikog crkvenog suda, Patrijaršijskog upravnog odbora, Patrijaršijske biblioteke, Muzeja i Arhiva SPC, dobrotvorne fondacije ,,Čovekoljublje" i drugih fondacija, ustanova i službi Srpske pravoslavne crkve u toku prethodne godine.

Odlukom Sabora SPC formirane su četiri nove eparhije u Evropi. Podelom Eparhije britansko-skandinavske formirane su Eparhija skandinavska sa sedištem u Stokholmu, čiji eparhijski arhijerej će biti dosadašnji episkop britansko-skandinavski Dositej, i Eparhija britansko-irska sa sedištem u Londonu, za čijeg arhijereja je izabran dosadašnji vikar patrijarha Porfirija episkop jegarski Nektarije. Takođe podelom dosadašnje Austrijsko-švajcarske eparhije formirane su Eparhija austrijska sa sedištem u Beču, kojom će do daljnjeg administrirati Episkop bački Irinej, i Eparhija švajcarska sa sedištem u Cirihu, za čijeg je episkopa izabran dosadašnji episkop austrijsko-švajcarski Andrej. Takođe, Sabor je odobrio nove statute za eparhije na tlu SAD, kao i novi statut Eparhije diseldorfske i nemačke.

U Svetom Sinodu SPC mandat je prestao mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i episkopu bačkom Irineju. Članovi Sinoda u preostalom jednogodišnjem mandatu ostaju episkop braničevski Ignjatije i episkop gornjokarlovački Gerasim, a za nove članove u predstojećem dvogodišnjem mandatu izabrani su episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Izabrana su i četiri nova episkopa - za vikarne episkope izabrani su arhimandrit Tihon (Rakićević), nastojatelj manastira Studenice, sa titulom episkop moravički, i jeromonah Nikon (Cvjetićanin), sabrat manastira Kovilja (Eparhija bačka), sa titulom episkop jenopoljski, zatim za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je protosinđel Pajsije (Đerković), nastojatelj Cetinjskog manastira, sa titulom episkop dioklijski, a za vikara episkopa novogračaničko-srednjezapadnoameričkog izabran je arhimandrit Serafim (Baltić), klirik ove eparhije, sa titulom episkop kostajnički.