Foto: ig/tomamomirovic

Spektakularno otvoren aerodrom Rosulje mini AEROMITINGOM

Vesti Autor: K.C. | 16:21 Nedelja, 26 06 2022 Foto: ig/tomamomirovic

Tokom svečanog otvaranja sportskog aerodroma Rosulje, održan je mini aeromiting u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je počeo skokom padobranaca, a zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i Grada Kruševca nosili su pripadnici Vojske Srbije instruktori padobranstva Milan Todorović, Miladin Gojković i Dalibor Simić.

Počasni vodeni luk dočekao je prvi avion koji je sleteo na novootvoreni aerdrom kod Kruševca "Pajper PA-34 Seneka", a njim je upravljao pilot Zoran Španović, nastavnik za profesionalne pilote sa 12.000 sati letenja iz aerokluba "Mihajlo Živić" iz Kruševca.

Predstavljeni su i Pajper PA-28 Čiroki, laki višenamenski jednomotorni avion američke proizvodnje niskokrilac sa četiri sedišta, kojim je upravljao pilot, nastavnik letenja Dušan Todorović, kao i Cesna 172 Skajhog, Lasta 2 domaće proizvodnje, koji se koristi u naoružanju RV i PVO i nalazi se u sastavu 526. školsko - trenažne avijacijske eskadrile 204. Vazduhoplovne brigade na aerodromu Batajnica.

Osim padobrana UM-1, pripadnici 63. padobranske brigade koristili su i desantni padobran OVP-80.08-1 koji je namenjen za izvršenje školsko borbenih i trenažnih individualnih ili masovnih padobranskih desantiranja, koji je najsavremeniji tip tog padobrana.

Nakon skokova padobranaca, na oduševljenje velikog broja građana, pogotovu najmlađih, nebom su krstarili helikopteri Vojske Srbije, među kojima Erbas X-50, Gazela XO-45.

Helikopter Erbas X-50 je laki vojni višenamenski helikopter sposoban za izvršenje širokog spektra zadataka u cilju podrške dodeljene misije - od specijalnih operacija, transporta i transporta iznad mora i kopna u dnevnim i noćnim uslovima.

Na prvom sportskom aerodomu u našoj zemlji, za kraj spektakla bili su zaduženi pripadnici 101. Lovačke avijacijske eskadrile u MIG-ovima 29.