Foto: spo.rs

SPO PODRŽAO najavu gradonačelnika Šapića

Vesti Autor: K.C. | 19:30 Utorak, 17 09 2024 Foto: spo.rs

Srpski pokret obnove (SPO) podržao je danas inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da general Dragoljub Mihailović dobije spomenik u prestonici Srbije.

,,Naša stranka se 34 godine zalaže da se kao narod dostojno odužimo velikoj istorijskoj ličnosti u evropskim okvirima, jer je general Mihailović u maju 1941. godine postao komandant prvog gerilskog, oslobodilačkog pokreta na tlu okupirane Evrope. Jugoslovenska vojska u Otadžbini je brojnim bitkama pružila ogroman doprinos oslobođenju zemlje od nacizma i pobedi Saveznika u Drugom svetskom ratu", naveo je SPO u saopštenju.

Za svoje zasluge u toj borbi, navode iz SPO, Mihailović je odlikovan Ratnim krstom vođe francuskog pokreta otpora generala Šarla de Gola, priznanjem Vojničke vrline poljskog generala i premijera u egzilu Vladislava Sikorskog i ordenom Legije časti američkog predsednika Harija Trumana, kao i da je bio jedan od najodlikovanijih srpskih oficira, za iskazane podvige i hrabrost u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

,,Verujemo da će do osamdesete godišnjice smrti 2026. godine, general Mihailović, posle znamenja u SAD, Australiji i Kanadi, dobiti i zasluženi spomenik u centru srpske prestonice", zaključuje Srpski pokret obnove.