Foto: Uzvik

U Beogradu svečano otvoren muzej DRAGOLJUBA DRAŽE MIHAILOVIĆA

Vesti Autor: K.C. | 18:53 Utorak, 17 10 2023 Foto: Uzvik

Danas je u Beogradu u organizaciji pokreta ,,Naša Drina" održana svečanost povodom otkrivanja spomenika generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji je tokom Drugog svetskog rata bio komandantu kraljevske Jugoslovenske vojske u Otadžbini.

Brojni građani, poštovaoci lika i dela đenerala ispunili su uoči početka svečanog programa malenu Bregalničku ulicu u kojoj se do skora nalazila kuća u kojoj je pre rata živeo general Mihailović sa svojom porodicom. Istorijski dan, kako su ga okarakterisali organizatori, zaista predstavlja odavanje priznanja i samom vođi gerilskog antikomunističkog pokreta otpora okupatoru, kao i čitavoj njegovoj vojsci.

Pokret ,,Naša Drina" je u prizemlju i na prvom spratu novoizgrađene zgrade, u svom poslovnom prostoru postavio muzejsku postavku posvećenu Draži Mihailoviću a u izlogu je postavljen spomenik ministru vojnom u izbegličkoj kraljevskoj vladi Jugoslavije, rad vajara Dragana Radenovića, inače autora poznatog po nedavno izrađenom spomeniku Slobodanu Miloševiću u Moskvi.

Sveštenici obližnje crkve Pokrova presvete Bogorodice su osveštali spomenik, a okupljenima su se uz prigodne poruke obratili predsednik pokreta ,,Naša Drina" Igor Braunović, kontroverzni višegodišnji direktor Srbijašuma i poslanik u skupštini Srbije sa liste SPS, kao i pesnik i akademik Matija Bećković.

Među zvanicama bili su i unuk generala Mihailovića, predsednik POKS Vojislav Mihailović, zatim Miša Vacić, Mlađan Đorđević, bivši oficir Vojske Republike Srpske, haški osuđenik i politički analitičar Vinko Pandurević i mnogi drugi, koji su bili u prostorijama muzeja, dok je okupljenim građanima ostalo da se poklone spomeniku generalu i raziđu nakon završetka muzičkog programa jer će muzej za publiku biti naknadno otvoren.

Kako se navodi, vrata muzeja biće otvorena tek od četvrtka 19. oktobra.