Foto: srbija.gov.rs

Srbi na Kosmetu izloženi raznim vrstama nasilja

Vesti Autor: M.S. | 17:27 Četvrtak, 24 08 2023 Foto: srbija.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković informisao je danas generalnog direktora za Evropu u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Velike Britanije Pitera Vilsona o konstantnom institucionalnom, političkom i fizičkom nasilju koje nad Srbima u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija.

Petković je na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson, izrazio zabrinutost zbog učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i pokušaja otimanja zgrade u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze prostorije srpskih institucija, između ostalih i Kancelarije za KiM, PIO fonda i druge.

Kriza u pokrajini, posebno na severu Kosova i Metohije režira se u Prištini, a kulminirala je postavljanjem nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika i pripadnika specijalne policije u srpskim opštinama na severu KiM, što je postalo pretnja miru i stabilnosti u celom regionu, istakao je on.

Direktor Kancelarije je naglasio da je ovo samo jedan u nizu poteza koji vodi ka novom podizanju tenzija i izazivanju krize, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije situacije na terenu.

Prema njegovim rečima, Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru pokrajine, a tome bi doprinelo i formiranje Zajednice srpskih opština na koju Srbi čekaju više od deset godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu.