Foto: kultura.gov.rs

Srbija i Kuba potpisale Sporazum o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima

Vesti Autor: M.S. | 10:13 Nedelja, 20 10 2024 Foto: kultura.gov.rs

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar kulture Kube Alpidio Alonso Grau potpisali su danas Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kube o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima.

Selaković je izrazio čast i zadovoljstvo zbog toga što ima priliku da ugosti ministra Graua u trenutku kada je Kuba počasni gost 67. međunarodnog sajma knjiga.

Prema njegovim rečima, Kuba je jedinstvena zemlja koja i danas svedoči o značaju kulture, uprkos ozbiljnim ekonomskim problemima i nepravednim sankcijama sa kojima se suočava.

Selaković je naglasio posebnu zahvalnost za podršku i razumevanje Kube po pitanju AP Kosova i Metohije.

On je saopštio da je na sastanku, koji je održan pre svečanog potpisivanja sporazuma, razgovarano o planovima za budućnost, a izdvojio je polje književnosti kao odličan primer za buduću bilateralnu saradnju.

Selaković je ukazao na to da je za potrebe ovoga sajma Ministarstvo kulture podržalo prevođenje na srpski jezik nekoliko dela kubanskih književnika, među kojima je i knjiga ministra Graua, i dodao da gostovanje Kube dolazi kao odgovor na gostovanje Srbije, koje je prethodne godine realizovano na Kubi.

Prema njegovim rečima, bio je u prilici da 2022. godine poseti Havanu i "Centar Fidel Kastro" i da se uveri u sposobnost države koja je bila u stanju da jednoj od najeminentnijih ličnosti posveti fantastičan muzejski centar.

Grau je izrazio zahvalnost na tome što ima priliku da predstavi "pravi sistem vrednosti koji neguje Kuba" na velikoj manifestaciji kao što je Beogradski sajam knjiga.

Ne znam da li je neka druga latinoamerička država imala čast da bude počasni gost. Taj ponos se umnožava činjenicom da je 20. oktobar Dan kulture Kube. Dan kada smo 1888. godine stekli nezavisnost, istakao je on i dodao da će se na sajmu predstaviti brojni savremeni kubanski pisci.

Grau je naglasio da je narod Kube, uprkos velikim ekonomskim poteškoćama, ostao veran kulturi.

Kultura koju itekako branimo je i dalje u srcu našeg naroda. Ona pokazuje sve one vrednosti koje su proistekle iz revolucije i koje i danas negujemo, uprkos sankcijama. Mi, kubanski narod, uspeli smo da odbranimo jedan sistem vrednosti koji se tiče obrazovanja i kulture, poručio je ministar kulture Kube.

Selaković i Grau su na kraju svečanog obraćanja razmenili simbolične darove - portret Nikole Tesle i skulpturu savremenog kubanskog umetnika.

Ministri su potom prisustvovali otvaranju Beogradskog sajma knjiga i štanda Republike Kube na ovoj manifestaciji.

Selaković je izrazio uverenje da će izuzetno sadržajni programi štanda Republike Kube srpskoj publici učiniti još bližom kubansku književnost, kao i da će učešće brojnih kubanskih stvaralaca značajno doprineti unapređivanju saradnje u svim oblastima, posebno kada je reč o književnom prevodilaštvu i izdavaštvu.

To je, kako je istakao, posebno važno za naša dva naroda, koji dele ljubav prema knjizi i koji su svoju istoriju uneli i u poeziju.

Naša saradnja datira još od Konvencije o saradnji na polju prosvete, nauke i kulture između Vlade FNRJ i Vlade Republike Kube iz 1960. godine, ali nam je dužnost da joj udahnemo život savremenosti konkretnim projektima, rekao je ministar.

Selaković je uputio poziv Republici Kubi da planira svoje programe u okviru projekta „Prestonica kulture Srbije“, a posebno za prestižnu svetsku manifestaciju EXPO 2027 čiji je domaćin Beograd, uz ocenu da je to jedna od najboljih prilika za zajedničko predstavljanje kulture i drugih dostignuća na centralnu temu „Igra(j) za čovečanstvo“.

Grau je, izražavajući zahvalnost organizatorima Sajma knjiga i Ministarstvu kulture Republike Srbije na mogućnosti predstavljanja kubanske književnosti, posebno savremene, naglasio da je ovaj događaj potvrda prijateljstva između Srbije i Kube i da vlade obe zemlje i te kako cene značaj kulture u međusobnim odnosima.

Istrajati i organizovati ovakav događaj predstavlja veliku potvrdu značaja kulture i međusobne solidarnosti. Neka naš zajednički jezik bude kultura, poručio je kubanski ministar.