Foto: mpšv.org.rs

Srbija posvećena daljem razvoju sektora vinove loze i vina

Vesti Autor: M.S. | 19:59 Nedelja, 13 10 2024 Foto: mpšv.org.rs

Ministarstvo  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je delegacija tog ministarstva učestvovala na trodnevnoj ministarskoj konferenciji u Dižonu, održanoj povodom obeležavanja 100 godina postojanja Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) i u susret 45. svetskom kongresu vinove loze i vina.

U delegaciji su bile državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević i pomoćnica ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju i evropske integracije Anja Javor.

Pavićević je istakla da Republika Srbija ostaje nepokolebljivo posvećena misiji OIV, koja je još 1924. godine osnovana kao tehnička i naučna međuvladina organizacija, a danas je ključni akter u globalnom vinskom sektoru.

Ona je podsetila na to da su se pre jednog veka vizionari iz svih krajeva sveta okupili u Parizu kako bi osnovali ovaj važan globalni forum koji prevazilazi granice, jezike i kulture i postavlja temelje za usklađivanje standarda, promociju održivih praksi i uzdizanje vina kao kulturnog blaga, uz negovanje međunarodne saradnje.

Danas stojimo na pragu nove ere, obeležene digitalnom transformacijom i klimatskim promenama, koja će oblikovati budućnost vina i vinogradarstva i neophodno je da se naš vinski sektor prilagodi ovim promenama, navela je Pavićević i dodala da OIV nastavlja da igra presudnu ulogu u postizanju konsenzusa među državama članicama, obezbeđujući održivu proizvodnju i trgovinu vinom.

Prema njenim rečima, kroz rezolucije ove međunarodne organizacije definišemo najbolje prakse koje direktno utiču na kvalitet našeg finalnog proizvoda i njegovo plasiranje na svetsko tržište.

Pavićević je istakla da je Srbija, sa svojim bogatim nasleđem u vinogradarstvu, spremna da doprinese, podeli svoja iskustva i još jednom potvrdi svoju posvećenost osnovnim principima OIV-a, koji se ogledaju u zajedništvu u različitosti, održivosti, kvalitetu i autentičnosti.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino, sa sedištem u Dižonu, trenutno ima 50 država članica koje predstavljaju 75 odsto svetskih vinograda, 37 odsto svetske proizvodnje stonog grožđa, 50 odsto proizvodnje suvog grožđa, 88 odsto proizvodnje vina i 71 odsto potrošnje vina.

OIV pruža državama proizvođačima i potrošačima grožđa i vina informacije od značaja za izradu propisa, minimiziranje barijera u trgovini, promovisanje održive proizvodnje i zaštitu potrošača, a glavna funkcija ove međunarodne organizacije je kreiranje standarda za vinogradarsko-vinski sektor.

U skladu sa obeležavanjem 100 godina postojanja, OIV je proglasio 2024. godinu međunarodnom godinom vinove loze i vina, kako bi stimulisao i promovisao sastanke i debate naučne, tehničke i kulturne prirode u svim zemljama proizvođačima vina pod temom „Vinova loza i vino sutrašnjice“.

Na marginama ovogodišnje konferencije u Dižonu, delegacija Republike Srbije sastala se sa ministarkom poljoprivrede, prehrambene sigurnosti i šumarstva Republike Francuske Ani Genevard.

Nekoliko dana pred održavanje konferencije usaglašen je tekst Ministarske deklaracije o stogodišnjici Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino, kojom članice potvrđuju svoju posvećenost ovoj međuvladinoj naučno-tehničkoj organizaciji i, kroz nju, značaj sektora vinove loze i vina u celini, a Republika Srbija podržala je navedenu deklaraciju, navodi se u saopštenju.