Foto: pixabay

Srbija pozvala na OSLOBAĐANJE talaca u Gazi

Vesti Autor: M.S. | 09:34 Četvrtak, 25 04 2024 Foto: pixabay

Republika Srbija, zajedno sa još 16 zemalja, pozvala je na oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi duže od 200 dana.

Srbija se pridružila zajedničkoj izjavi Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

-Pozivamo na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana. Među njima su i državljani naših zemalja. Sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.
 
Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava. Stanovnici Gaze bi mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći.
 
Snažno podržavamo aktuelne napore u posredovanju kako bismo vratili naše ljude kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu, navodi se u zajedničkom pozivu.