Foto: srbija.gov.rs

Srbija SPREMNA da bude domaćin „EKSPO 2027“

Vesti Autor: M.S. | 14:34 Nedelja, 18 06 2023 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će se 21. juna u Parizu glasati o organizaciji specijalizovane izložbe „EKSPO 2027“, i podsetio na to da se, pored Srbije, za domaćina te manifestacije bore i SAD, Argentina, Tajland i Španija.

Mali je u izjavi za agenciju Tan‌jug ocenio da bi organizacija ove međunarodne specijalizovane izložbe bila potvrda rezultata ekonomske politike Srbije, i dodao da će se, bez obzira na rezultate glasanja, svakako u Beogradu graditi novi Ekspo centar, pored Nacionalnog stadiona.

On je napomenuo da smo u proteklim mesecima, u razgovoru sa gotovo svakom zemljom sveta, predstavili potencijal Srbije i uspešno promovisali naše uspehe.

Ukoliko budemo domaćini specijalizovane svetske izložbe, u kojoj će učestvovati preko 120 zemalja, to će biti kruna postignutih rezultata naše zemlje, ponovio je potpredsednik Vlade i dodao da bi Srbiju u tom slučaju posetilo nekoliko miliona ljudi.

Srbija je najveći i dominantni regionalni centar kada je ekonomija u pitanju i zato su nam, kako je predočio, potrebni objekti kao što je „Sava centar“ i novi moderan Ekspo centar.

Prema njegovim rečima, već je počela izgradnja infrastrukture za Nacionalni stadion i novi Ekspo, pri čemu će se u narednim mesecima raditi nasipanje zemlje, kanalizaciona i vodovodna infrastruktura, kao i saobraćajna petlja.

Do kraja godine počeće i nadzemni radovi na samom objektu Ekspa i Nacionalnog stadiona, precizirao je on i konstatovao da će taj deo Beograda potpuno drugačije izgledati nakon izgradnje ovih objekata.

Mali je dodao da se uskoro, nakon 50 godina, završava i železnička stanica u Prokopu i da će nova stanična zgrada biti otvorena u oktobru.

Takođe, kako je ukazao, nastavljaju se radovi i na novoj beogradskoj autobuskoj stanici, kao i na izgradnji beogradskog metroa, pri čemu se očekuje da se do kraja godine krene sa radovima na pojedinim metro stanicama.