Foto: unsplash.com

ŠTRAJK poštara u Vojvodini i Beogradu širi se i na druge radne jedinice

Vesti Autor: K.C. | 09:38 Četvrtak, 26 10 2023 Foto: unsplash.com

U pojedinim gradovima Vojvodine i Beogradu, zaposleni u „Pošti Srbije” prekjuče su pokrenuli  obustavu rada, koja je nastavljena i danas proširivši se na još dve radne jedinice u Zemunu.

Aktivisti sindikalne organizacije „Sloga“ su se pridružili spontanoj obustavi rada koju su počele njihove kolege iz Novog Sada, kaže Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte ove organizacije.

Poštari u protestu zahtevaju povećanje plata za najmanje 30 odsto, zapošljavanje novih radnika i isplatu zarade iz dobiti za prethodnu godinu do kraja oktobra.

Više od 90 odsto poštara i kurira Postekspresa i oko 15 odsto šalterskih radnika je prekjuče štrajkovalo na području Novog Sada, u Vrbasu u celosti, delovima Beograda i u Poštanskom centru Pančevo. Danas su im se priključile kolege iz dve radne jedinice u Zemunu.

– Obustava rada se odvija drugi dan, naši aktivisti učestvuju u njoj zajedno sa drugim kolegama, i sa njom će se nastaviti sve dok se ne ispune svi zahtevi. Očekujemo da će se obustava rada proširiti i na druge gradove u Srbiji i da će biti sve masovnija – navodi naš sagovornik.

Kako se navodi, poštari u protestu su nezadovoljni zbog toga što su njihove plate 50 odsto niže od republičkog proseka kao i zbog loših uslova rada i ističu da je alarmantno nizak broj zaposlenih u preduzeću, naročito poštara, šalterskih radnika, kurira i onih u preradi. Zbog toga postoji veliki broj žalbi korisnika i zastoja u isporuci pošiljaka.

Mitrović navodi da se zaposlenima koji su obustavili rad dosad nije zvanično obratio niko od nadležnih u preduzeću, a da sa terena stižu informacije da se na učesnike obustave rada vrši pritisak da od nje odustanu.

Na inicijativu reprezentativnog sindikata „Radnik“ i sindikata JP PTT saobraćaja Srbije „Nezavisnost” povodom obustave rada juče je održan sastanak sa v.d. direktorom „Pošte Srbije“ Zoranom Đorđevićem.

On je informisao predstavnike sindikata da su već preduzete određene mere i da će koordinatori u narednom periodu obaviti razgovore sa svim zaposlenima u jedinicama za koje su nadležni.Đorđević je takođe predstavnike sindikata obavestio da je za danas zakazan sastanak sa dostavljačima u Beogradu, a u petak sa njihovim kolegama u Novom Sadu, na kojem će se razgovarati o zahtevima iznetim na protestu.

– Odluku Vlade Srbije povodom isplate zarade iz dobiti očekujemo već nakon naredne sednice zakazane za četvrtak, 26. oktobar, a isplata će, u skladu sa našim dogovorom sa sindikatima, biti realizovana odmah nakon toga. U okviru reorganizacije zaposlene očekuje osetno povećanje zarade, a u međuvremenu očekujemo i instrukciju Vlade Srbije kada je u pitanju povećanje zarade koje je planirano od prvog januara – rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da stupanjem na snagu pravilnika o nagrađivanju, poštari, dostavljači i šalterski radnici budu nagrađeni u skladu sa angažovanjem.

– Kada je reč o poštarima, pravilnik o nagrađivanju će biti primenjen već nakon isporuke PIO kartica, a nagrađivanje dostavljača po učinku tema je predstojećih sastanaka zakazanih za ovu nedelju. Prijem zaposlenih u stalni radni odnos nastaviće se u skladu sa sadašnjom dinamikom, nakon isteka dve godine radnog angažovanja. Promene u politici ‘Pošte Srbije’ nema i zato ćemo i u narednom periodu nastaviti da zajedno radimo na tome da istrajemo u dobrim rezultatima koje smo postigli – dodao je Đorđević.