Foto: srbija.gov.rs

Zajedniča borba sa EU protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija

Vesti Autor: M.S. | 12:17 Utorak, 25 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson Sporazum između Republike Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEKS) u Srbiji.

Dačić je, nakon sastanka sa Johanson i potpisivanja pomenutog dokumenta, u obraćanju novinarima istakao da će snage FRONTEKS-a, biti raspoređene, ne samo na granicama sa Bugarskom i Mađarskom, u okviru operacije "Srbija kopno", već i na granicama sa trećim zemljama.

Prema njegovim rečima, to je drugi sporazum koji je Srbija potpisala sa FRONTEKS-om i on će značajno doprineti našoj zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija.

On je naglasio da će sporazum doprineti efikasnoj razmeni informacija sa zemljama EU i FRONTEKS-om.

Srbija štiti svoje granice, ali i bezbednost i stabilnost cele Evrope i zato nam treba jedinstveni odgovor i podrška. Svaki dodatni policajac iz EU, koji se pridruži našoj graničnoj policiji na terenu pomoći će našoj policiji da sveobuhvatno odgovori na izazove borbe protiv iregularnih migracija, smanjenju broja nezakonitih prelazaka državne granice, na putu ka konačnoj destinaciji migranata, a to je EU, rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade je prethodno, tokom razgovora sa Johanson, dosadašnju saradnju sa Evropskom unijom, kao i sa delegacijom EU u Srbiji, ocenio kao veoma uspešnu, naglasivši da je tu saradnju potrebno nastaviti i produbiti.

Dačić je iskazao zahvalnost na donaciji 56 vozila, u okviru projekta IPA 2022 - Individualna mera za unapređenje kapaciteta upravljanja granicom na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a koja su namenjena graničnoj policiji Srbije, budući da će ova donacija ojačati kapacitete srpske policije u borbi sa iregularnim migracijama, posebno u patroliranju u blizini državne granice na nekategorisanim i teško prohodnim putevima.

Dačić i Johanson razgovarali su i o mogućnostima saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, borbe protiv krijumčarenja migranata, azila, upravljanja granicom, vizne politike i readmisije i povratka migranata u države porekla.

Johanson je rekla da je Srbija ključni partner EU u upravljanju migracijama duž ruta i da je tokom prethodnih poseta svedočila odličnoj saradnji na granici EU između srpskih graničara i kolega Fronteksa, protiv kriminala, krijumčara migranata i neregularne migracije.