Foto: beograd.rs

Svetski dan mentalnog zdravlja na Zvezdari

Vesti Autor: K.C. | 16:18 Sreda, 09 10 2024 Foto: beograd.rs

Gradska opština Zvezdara i ove godine u saradnji sa Domom zdravlja „Zvezdara” i Udruženjem „Centar za bebe” obeležiće 10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja. Tim povodom, na platou ispred Opštine Zvezdara, od 9 do 13 časova biće postavljen info-pult doma zdravlja i ovog udruženja gde će građanima biti na raspolaganju info-materijal o mentalnom zdravlju, a tim lekara Odseka mentalnog zdravlja Doma zdravlja „Zvezdara” građanima će odgovarati na pitanja koja ih zanimaju. 

Ove godine, Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se pod sloganom „Promocija mentalnog zdravlja na radnom mestu”. Ovom temom naglašava se važnost mentalnog zdravlja u profesionalnom okruženju i zalaže za radno okruženje u kome je mentalno zdravlje prioritet. 

Mentalno zdravlje je mnogo više od pukog odsustva poremećaja. Tačnije, mentalno zdravlje je stanje mentalnog blagostanja koje omogućava ljudima da se na efikasan način izbore sa životnim stresovima, ostvare svoje sposobnosti, produktivno uče i rade, te da doprinose svojoj zajednici i društvu u celini. Loše mentalno zdravlje negativno utiče na kognitivne sposobnosti osobe, njeno bihejvioralno, emocionalno, socijalno i relaciono blagostanje i funkcionisanje, fizičko zdravlje i lični identitet, kao i na blagostanje u vezi s radom. Sposobnost osobe da učestvuje u radu može biti posledično oštećena smanjenjem produktivnosti i performansi, sposobnosti bezbednog rada ili poteškoćama u dobijanju ili zadržavanju posla.