Foto: srbija.gov.rs

TENT A dobio moderno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova

Vesti Autor: M.S. | 13:26 Četvrtak, 25 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovale su danas ceremoniji primopredaje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Nikola Tesla A”.

Ceremoniji su prisustvovali i parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka, predstavnici rukovodstva i članovi Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije” i delegacija iz Japana.

Đedović Handanović je istakla da je reč o najvećem ekološkom projektu, koji je realizovan u nekoj termoelektrani u Evropi u ovom momentu, dodavši da je ovo postrojenje izgrađeno sinergijom srpskih i japanskih stručnjaka i primenom savremenih tehnologija.

Ministarka je naglasila da energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi.

Prema njenim rečima, emisije sumpor-dioksida biće smanjene čak trideset puta, a emisije praškastih materija će biti značajno redukovane, što znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh.

Đedović Handanović je ukazala na to da pomenuto postrojenje, u koje je uloženo približno 215 miliona evra, nema samo ekološki, već i energetski značaj.

Ona je rekla da TENT A, zajedno sa TENT B, na kojem će postrojenje za odsumporavanje biti završeno naredne godine, proizvodi oko polovinu električne energije u Srbiji, dodavši da su ovi energetski objekti ključni za stabilno snabdevanje građana i privrede.

Smanjenjem emisije štetnih gasova produžili smo radni vek termoelektrane i obezbedili sigurnu proizvodnju, a ta energija biće nam preko potrebna dok ulažemo u vetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane, od kojih se neke već grade, a druge su deo naših budućih  planova, poručila je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da projekat odsumporavanja na TENT A predstavlja važan deo bilateralne saradnje sa Japanom, pri čemu je izrazila uverenje da ona u budućnosti može da bude proširena novim inicijativama.

Već vodimo razgovore i sa Vladom Japana i JICA, koje su zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica. Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u narednim decenijama biti RHE Bistrica, predočila je ona.

Prema njenim rečima, zato za taj novi projekat tražimo pouzdane partnere iz sveta koji mogu da obezbede tehnologiju, povoljno finansiranje, efikasnost, kao i najviše ekološke standarde.

Vujović je ocenila da je značaj ovog projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, među najvećim izvorima emisija zagađujućih materija.

Ministarka je objasnila da će se, zahvaljujući ovoj investiciji, praškaste materije svesti na evropske standarde, a mnogostruko će se smanjiti godišnje emisije sumpor-dioksida, koji će se prerađivati u gips, što je u skladu sa principom cirkularne ekonomije.

Hosaka je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je ovo prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam u japanskim jenima.

Ovaj projekat je važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji i nastavićemo da pružamo podršku na njenom putu ka dekarbonizaciji, rekao je on, pri čemu je iskazao želju da ovaj projekat postane simbol prijateljstva Srbije i Japana kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima koji su prošle godine završili svoj dvadesetogodišnji rad.

V.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković rekao je da je u postrojenje ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača.

Živković je objasnio da je u pitanju tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč, a nusproizvod ovog postupka je gips, dodavši da se očekuje godišnja proizvodnja gipsa od približno 250 miliona tona.

Isto postrojenje gradi se i na TENT B. Završetkom tog projekta krajem naredne godine definitivno ćemo staviti tačku na pitanje emisija štetnih gasova na EPS-ovim velikim blokovima TENT i TE Kostolac, koji proizvode približno 90 odsto električne energije iz termoelektrana, rekao je on.