Foto: srbija.gov.rs

Uspostavljanje redovne komunikacije Ministarstva informisanja i Evropske federacije novinara

Vesti Autor: M.S. | 10:19 Nedelja, 08 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Dejan Ristić susreo se juče u Zagrebu sa predsednicom Evropske federacije novinara Majom Sever.

Tokom razgovora analizirani su stanje na međunarodnoj medijskoj sceni, globalni politički, društveni, ekonomski, bezbednosni i drugi izazovi u oblasti javnog informisanja, kao i mogući mehanizmi za njihovo postepeno otklanjanje.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili stanju u oblasti javnog informisanja u našem regionu te ukazali na prisustvo prethodno navedenih globalnih izazova.

Naglašen je poseban značaj unapređenja legislativnog okvira, poštovanje nacionalnih i međunarodnih profesionalnih i etičkih standarda, kao i potreba kontinuiranog jačanja kapaciteta unutar oblasti javnog informisanja.

Dužnu pažnju sagovornici su posvetili pitanju bezbednosti novinara i naglasili obavezu svih činilaca da se suprotstavljaju toj društvenoj pošasti.

Razgovarano je i o posebnoj obavezi nosilaca javnih dužnosti, novinara i njihovih udruženja da afirmišu medijski pluralizam, kao i pluralizam mišljenja.

Ukazano je i na obavezu medijskih poslenika da afirmišu i poštuju profesionalne i etičke standarde, nacionalno zakonodavstvo i odgovarajuće međunarodne norme i propise.

Ristić i Sever saglasili su se sa time da je dijalog jedan od najefikasnijih mehanizama za otklanjanje izazova i unapređenje u oblasti javnog informisanja te izrazili opredeljenje za uspostavljanje redovne komunikacije Ministarstva i Evropske federacije novinara.