Foto: srbija.gov.rs

Veliki potencijal za jače ekonomsko povezivanje Srbije i Velike Britanije

Vesti Autor: M.S. | 15:15 Sreda, 16 08 2023 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Edvardom Fergusonom o mogućnostima koje dve zemlje imaju za dalji razvoj odnosa, uz ocenu da je dosadašnja ekonomska saradnja dobra.

Mali je, na sastanku održanom u Ministarstvu finansija, upoznao novog ambasadora sa najznačajnijim aktuelnim ekonomskim temama bitnim za Srbiju.

Mandat u Srbiji započinjete u vreme velike svetske krize koja traje već tri godine i bitno je da znate naše performanse, kako održavamo javne finansije stabilnim, kako, uprkos svemu, za ekonomski rezultat imamo rast, kako nivo javnog duga održavamo na 50,5 odsto BDP-a, uprkos tome što zemlje evrozone dostižu zaduženost od 91 odsto, i kako smo se izborili sa najvećim ekonomskim problemom koji je Srbiju mučio godinama – nezaposlenošću, rekao je on.

Potpredsednik Vlade je upoznao Fergusona i sa velikim uspehom Srbije –izborom za zemlju u kojoj će se 2027. godine organizovati specijalizovana izložba EKSPO, navodeći da je to velika šansa za Srbiju, ali i za region.

Prema njegovim rečima, svi planirani projekti, uz izgradnju metroa u Beogradu, daće veliki impuls građevinskoj industriji Srbije koja će dalje pogurati rast BDP-a, bez čega nema daljeg razvoja.

Mali je poručio da Srbija sa Ujedinjenim Kraljevstvom nema otvorenih pitanja, te podsetio na kreditno-finansijsku saradnju sa Velikom Britanijom na izgradnji Moravskog koridora.

On je iskazao zahvalnost na dosadašnjoj podršci Srbiji preko institucije koja okuplja sektor bankarskih i finansijskih usluga „UK Finance“, i naglasio da očekuje da ova institucija nastavi da podržava Srbiju i u sledećim planiranim velikim infrastrukturnim projektima.

Srbija i Velika Britanija, kako je ukazao, imaju prostora da intenzivnije sarađuju u oblastima kao što su energetika, građevinarstvo, IKT usluge, uz očekivanje da će se realizovati saradnja i na velikim infrastrukturnim projektima.

Ambasador je čestitao na predstavljenim ekonomskim uspesima Srbije, i istakao da mandat započinje sa velikom ambicijom za jačanje ekonomske saradnje dveju zemalja.

Nadamo se dobroj saradnji i razvoju svih šansi za britanske kompanije, poručio je Ferguson, koji je stupio na dužnost krajem jula, nasledivši ambasadorku Šan Meklaud, kojoj je istekao mandat.

Velika Britanija i Srbija imaju uspostavljene bilateralne odnose od 1837. godine.

Posmatrajući ekonomski, 2022. godina je rekordna u saradnji dveju zemalja. Ostvarena je najveća ukupna robna razmena, u iznosu od 788,3 miliona evra. Izvoz je dostigao 456,6 miliona evra, dok je ostvaren uvoz u vrednosti od 331,7 miliona evra, što su njihove maksimalne vrednosti u poslednjih 10 godina.