Foto: srbija.gov.rs

Do leta moguć sistem integrisane putarine između Srbije i Grčke

Vesti Autor: M.S. | 10:14 Nedelja, 11 02 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je juče, nakon susreta sa ministrom infrastrukture i transporta Grčke Hristosom Staikurasom, da će resorna ministarstva učiniti sve što je u njihovoj moći da do početka leta bude uspostavljen sistem integrisane putarine između dve zemlje.

Vesić je rekao da bi sistem integrisane putarine između Srbije i Grčke omogućio našim turistima i onima koji dolaze iz Grčke da koriste iste tagove za prolaz kroz naše dve zemlje.

On je pozvao Grčku da bude naš gost na sajmu Expo 2027. godine i bude veoma prisutna na njemu, jer je ta zemlja, kako je rekao, jedan od najvažnijih prijatelja koje imamo u Evropi, zemlja koja nas podržava i sa kojom nemamo apsolutno nijedno otvoreno pitanje.

Sagovornici su konstatovali da je saradnja dveju zemalja u oblasti saobraćaja i transporta veoma dobra, naročito kada je reč o vazdušnom saobraćaju, kao i da može da se učini još mnogo toga kako bi saradnja bila još bolja.

Staikuras je rekao da je Grčka spremna da bude uz Srbiju kada je reč o izgradnji velikog obima i infrastrukturnom razvoju.

Kada je reč o sistemu naplate putarine, već smo dali instrukcije našim nadležnim institucijama da okončaju preliminarne procedure koje uključuju studije isplativosti i bave se tehničkim, administrativnim, trgovinskim i pravnim aspektima primene elektronske naplate putarine, objasnio je on.

Ministar je rekao da će u narednim nedeljama kontaktirati srpske kolege i sastaviti plan sa svim tehničkim detaljima i troškovima, i istovremeno ocenio da je železnička veza između luke Pirej, Soluna, Skoplja i Beograda od velikog značaja za regionalnu povezanost i transport.