Foto: msp.gov.rs

Višedecenijsko prijateljstvo i uzajamna podrška Srbije i Kipra

Vesti Autor: M.S. | 12:26 Utorak, 30 07 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić, koji boravi u poseti Republici Kipar, na poziv ministra inostranih poslova Konstantinosa Kombosa, obratio se danas, kao počasni gost, učesnicima godišnje ambasadorske konferencije na Kiparskom univerzitetu.

Đurić se tom prilikom osvrnuo na višedecenijsko prijateljstvo dveju zemalja i veoma bliske, gotovo bratske odnose, naglasivši da tome svedoči i ova poseta, kao snažna poruka kiparskom rukovodstvu da mogu da računaju na Srbiju kao pouzdanog prijatelja.

On je, govoreći o najaktuelnijim pitanjima u Srbiji i regionu, istakao da naša zemlja danas ima mnogo toga čime može da se pohvali, jer je uspela da udvostruči svoj BDP za manje od deset godina, što je izvanredno dostignuće, kao i da višestruko smanji stopu nezaposlenosti.

Prema njegovoj oceni, ovaj uspeh je velikim delom rezultat sposobnosti Srbije da privuče investicije i činjenice da smo se intenzivno fokusirali na stvaranje okruženja pogodnog za direktne strane investicije, razumevajući stratešku važnost snažne ekonomije.

Đurić je podsetio na to da je Srbija značajno smanjila spoljni dug tokom protekle decenije, što je dovelo do zdravog i stabilnog makroekonomskog okruženja, kao i da je posvećena značajnom unapređenju infrastrukture, o čemu svedoče aktuelni projekti izgradnje deonica brzih pruga i auto-puteva.

Strateški cilj Srbije, kako je ukazao, jeste da pristupi Evropskoj uniji, završavajući sve potrebne političke, zakonodavne, ekonomske i druge reforme do 2027. godine.

S tim u vezi, dodao je on, Srbija želi ravnopravne uslove u članstvu u EU, a ne asimetričan položaj sa ograničenim pravima.

Šef srpske diplomatije je istakao da je najveći izazov Srbije situacija na Kosovu i Metohiji, te da je podrška međunarodne zajednice nezavisnosti takozvanog Kosova bila značajan problem za Srbiju, što je uticalo na sposobnost naše zemlje da se u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnopolitičkom i bezbednosnom politikom EU.

Đurić je izrazio duboku zahvalnost vladi i narodu Kipra za njihovu dugogodišnju podršku i razumevanje za Srbiju, dodajući da na taj način podržavaju i principe Povelje UN i međunarodnog prava.

Prema njegovom rečima, dijalog sa Prištinom je izazovan, ali Srbija ostaje posvećena pronalaženju mirnog i demokratskog rešenja.

Ministar spoljnih poslova sastaće se tokom današnjeg boravka u Nikoziji sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom i ministrom inostranih poslova Konstantinosom Kombosom.