Foto: mod.gov.rs

VOA pouzdan čuvar Srbije u prethodnih 140 godina

Vesti Autor: M.S. | 18:45 Utorak, 05 03 2024 Foto: mod.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao je danas u Domu Garde na Topčideru svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i 140-godišnjice osnivanja vojnoobaveštajne službe.

Vučević je ukazao na to da je prethodnih godina rađeno na jačanju VOA, pre svega, ljudskim kapacitetima, dodavši da je posebno ponosan na otvaranje novih adresa za vojne izaslanike na različitim kontinentima, što je zajednički rađeno sa predsednikom države, Vladom i Ministarstvom spoljnih poslova.

Time smo pokazali da Srbija vodi računa o zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa. Verujem u to da ćemo tim putem nastaviti i u narednom periodu, pre svega vodeći računa o tome šta su naši državni i nacionalni interesi, gde naša namenska industrija može da bude konkurentna ili gde je zemlja prijema u različitim aspektima interesantna za nas, rekao je Vučević.

Govoreći o značaju rada pripadnika te agencije, on je naglasio da su pripadnici VOA često izvan pažnje javnosti, ali suštinski su neotuđivi i veoma bitan deo sistema odbrane.

On se osvrnuo i na naše državne i nacionalne interese, kao i na bezbednost naše države videći ih kao ugrožene, pre svega zbog separatizma koji imamo na prostoru Kosova i Metohije, ali i brojnih drugih aktivnosti drugih država koje kod nas ne poštuju ono što kod sebe poštuju.

To je teritorijalni integritet i suverenitet naše države. Ono što se priznaje svima, samo se nama ne priznaje. I to nam se servira kako bi trebalo da se saglasimo sa time, jer ne zadugo posle toga bi ugledali svetlu budućnost i dostigli neke neviđene rezultate. Naša je obaveza da čuvamo državu, da čuvamo naš narod, pre svega naš narod na Kosovu i Metohiji, ali i da pomažemo našem narodu ma gde da živi, čuvajući Srbiju, poručio je Vučević.

Direktor VOA general-major Zoran Stojković podsetio je na to da je 5. marta 1884. godine na čelo srpske vojnoobaveštajne službe stao čuveni đeneralštabni potpukovnik Radomir Putnik.

Stojković je povodom jubileja VOA, uručio plakete Vučeviću i generalu Mojsiloviću.