Foto: Ig/buducnostsrbijeav

Vučić - IMAĆEMO BOLJE ODNOSE jednog dana, kada će doći - o tom potom, a gore ne možemo da imamo

Vesti Autor: K.C. | 06:47 Utorak, 19 07 2022 Foto: Ig/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić izjavio je u jučerašnjem obraćanju javnosti da je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću prvi put zatražio zvanično da poseti Jasenovac 2. septembra 2021. godine, ističući da je to bilo mesec dana nakon obeležavanja godišnjice "Oluje".

Vučić je to kazao odgovarajući na tvrdnje hrvatskih medija da je jučerašnjim pokušajem da poseti Jasenovac želeo da provocira jer se približava 4. avgust, kada se i obeležava godišnjica Oluje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je i velike sistemske i sistematske promene u našem obrazovanju, kako bi sačuvali sećanje na srpske žrtve.

"Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto.

Vučić je izjavio je da nije želeo da i treći put prihvati odgovor hrvatskih vlasti da nije vreme za njegovu posetu Jasenovcu.

Predsednik Srbije je izjavio juče da je Srbija na evropskom putu i da računa da je sloboda kretanja, slobodan protok ljudi, najviša evropska vrednost.

"Ja sam spremio pasoš, jedan i drugi, običan pasoš, diplomatski, kakav god im je potreban. Dođem na granicu, predam pasoš i onda se slobodno krećem, to su osnovna načela EU. Nisam znao da ima neki posebni načini kako da se predstavim i legitimišem", rekao je predsednik Vučić uz primedbu da su neki predstavnici hrvatskih sigurnosnih agencija za beogradske medijerekli da je "Vučić mislio da uđe u Jasenovac kao u Niš".

Predsednik Vučić izjavio je, na pitanje novinara zašto za posetu Jasenovcu nije ispoštovao hrvatski protokol i išao, kako je to predviđeno, preko Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, da se uvek takve stvari prvo dogovore na višem nivou i da onda nije ni potrebna procedura, pošto postoji poverenje, kao i da je veliki broj hrvatskih zvaničnika bez procedure i ikakvih problema posetio Srbiju.

"Kada je reč o tome da li je poštovana procedura ili nije, prvo razgovarate sa partnerima na ljudski način. Ne morate da idete tako i takve stvari se rade tek kada se ugovore na najvišem nivou, onda se ide na Ministarstvo spoljnih poslova, a nekada i ne mora da se ide, jer postoji poverenje", rekao je Vučić.

On je istakao da obožava Jadransko more, ali da mu je Jasenovac važniji od svakog mora.

"Imaćemo mi mir sa Hrvatskom, bolje odnose jednog dana, kada će doći - otom potom, a svakako gore ne možemo da imamo", ocenio je sinoć predsednik.

"Oni koji misle da su unizili mene ili Srbiju, unizli su sebe, jer su pokazali šta su tabu teme i zabranjena mesta", poručio je u obraćanju građanima Vučić i dodao da se, nakon što mu nije dozvoljena poseta Jasenovcu, nije čuo ni sa kim od hrvatskih zvaničnika, a ne zna, kaže, ni o čemu bi sa njima razgovarao.