Foto: ig/buducnostsrbijeav

Vučić sa Miroslavom Jenčom: Istakao sam potrebu za što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština

Vesti Autor: K.C. | 10:48 Utorak, 18 06 2024 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Danas je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio pomoćnika generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslava Jenču.

Otvoreno sa Miroslavom Jenčom o ulozi #UN u stabilizaciji prilika i očuvanju mira u regionu, ali i na globalnom planu. Detaljno sam informisao uvaženog sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazio zabrinutost zbog nastavka jednostranih poteza Prištine, koji za cilj imaju konstantan pritisak na srpsko stanovništvo, uz grubo kršenje svih prava koja predstavljaju i temeljne vrednosti samih Ujedinjenih nacija.

U tom smislu, posebno sam istakao potrebu za što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština i striktno ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, koje Priština izbegava već duže od deset godina.
Naglasio sam kritični značaj poštovanja Rezolucije 1244 SB UN i ključnu ulogu UNMIK u skladu sa mandatom koji je ovoj misiji poveren u cilju očuvanja mira, ali i zaštite prava Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji, u čemu ćemo, kao i do sada, pružati svu neophodnu pomoć i podršku", napisao je presednik na zvaničnom Instagram nalogu.